InstagramFacebookYoutube
Tréning

Neviete si vybrať z populárnych tréningových splitov? Voľte takto

4. 1. 2024
Neviete si vybrať z populárnych tréningových splitov? Voľte takto
Čím viac volieb máte, tým ťažšie sa rozhodnutie robí. A pokiaľ ide o tréningové splity, rozhodovanie nemusí byť až také náročné, ak si zoberiete k srdcu radu Jakea Stewarta z bodybulding.com.

Stewart sa zameral na tri z populárnych rozdelení tela na jednotlivé tréningové jednotky počas týždňa a na záver ponúkol zhrnutie, ktoré vám môže ujasniť to, ktorý tréningový split by ste si vo svojom ďalšom tréningovom programe mali vybrať.

Rozdelenie tela na hornú a dolnú časť

Tento split je jednoduchý a efektívny. Každú tréningovú partiu precvičíte dvakrát a budete mať dostatok času na regeneráciu. Tréningové dni budú štyri. Väčšinou sa za cvičebné dni vyberajú pondelok (horná časť tela), utorok (dolná časť tela), štvrtok (horná časť tela) a piatok (dolná časť tela), aby ste mali celý víkend voľný. Tento split je vhodný ja pre začiatočníkov, ktorí posilňovanie ešte len postupne spoznávajú. Pri tréningu hornej časti tela je vhodné vsádzať najmä na základné viackĺbové cviky.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedna časť tela denne

Tento tréningový split vám umožní v jeden tréningový deň precvičiť len jednu svalovú partiu. Tá bude síce trénovaná len raz týždenne, ale zase ju budete môcť vyšťaviť až do zlyhania. Hlavnou výhodou tohto splitu teda je, že umožňuje vysoko intenzívny tréning. využíva sa viac cvikov, vrátane izolovaných. Telo si môžete rozdeliť na hrudník, chrbát, nohy, ramená a ruky. Trénovať tak môžete cez pracovný týždeň a cez víkend mať voľno.

Tlaky, ťahy, nohy

Tento tréningový split umožní precvičiť každú svalovú oblasť dvakrát do týždňa a každá dostane dostatok času na plnú regeneráciu. Je akousi strednou cestou medzi prvými dvoma uvedenými splitmi. V pondelok a štvrtok budete cvičiť tlakové cviky na hornú časť tela, v utorok a piatok ťahové cviky na hornú časť tela a v stredu a sobotu nohy. Nedeľa sa celá ponecháva na oddych. Nohami však celý cyklus končiť nemusíte. Ak sa obávate, že na druhý tréning nôh budete unavení, môžete nohami celý tréningový split začínať.

Ktorý tréningový split si vybrať?

Každý z týchto splitov bude pre vás efektívny, ak sa snažíte budovať svalovú hmotu. Umožnia vám trénovať každý sval koncentrovane a konzistentne, pričom telu dovolia zotaviť sa. Existujú aj iné splity, no tieto patria medzi najpopulárnejší. Akýkoľvek si vyberiete, neurobíte chybu. Vyberte si ten, ktorý najviac vyhovuje vášmu životnému štýlu, a to najdôležitejšie bude, aby ste cvičili konzistentne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist