InstagramFacebookYoutube
Tréning

Zväčšite svoj hrudník a chrbát pomocou špeciálnej metódy

18. 1. 2024
Zväčšite svoj hrudník a chrbát pomocou špeciálnej metódy
Chcete významne zväčšiť objemy svojich prsných a chrbtových svalov? Potom by ste mohli vsadiť na metódu 250 percent, na ktorú poukázal Andrew Tracey z magazínu Men´s Health.

Väčšina osobných trénerov vám poradí cvičiť cviky v sériách s ôsmimi až dvanástimi opakovaniami, ak je vašim cieľom svalový rast. Dlhodobo je to považované za optimálny rozsah pre zaistenie hypertrofie.

Niektorí kulturisti i odborníci však tvrdia, že k rastu svalu pomáha rovnako čokoľvek od ťažkých sérií s troma opakovaniami až po vytrvalostné série s 20 opakovaniami. A podľa vedcov by mohli mať pravdu.

Článok pokračuje pod reklamou


Tí v jednej štúdii zistili, že viac ako váhy na činkách a počty opakovaní, vplýva na svalové prírastky celková tréningová snaha, ktorú vložíte do každej série. Záleží teda na tom, koľko opakovaní urobíte v „rastovej zóne“, v ktorej ste už blízko k svalovému vyčerpaniu.

Ak teda bez problémov urobíte 10 opakovaní či 20 opakovaní, je to jedno, pretože v oboch prípadoch k významne stimulácii nedôjde. V posledných opakovaniach série musíte mať problémy, musia byť pre vás výzvou.

Tracey predstavil techniku, ktorá zaistí, že v tejto „rastovej zóne“ pobudnete čo najdlhšie. Ide o metódu 250 percent, ktorej podstata je nasledujúca:

1. Po dôkladnom zahriatí celého tela prejdete k prvému cviku. Začnete zľahka a rýchlo budete zvyšovať záťaž vykonávajúc krátke série po 5-6 opakovaní bez prestávky, aby ste do svalov napumpovali krv.

2. Keď sa dostanete k záťaži, pri ktorej máte pocit, že je celkom ťažká na šesť opakovaní (dokážete ich urobiť, ale ste blízko k zlyhaniu), držte sa tejto váhy a spustite stopky.

3. Po dvojminútovej pauze absolvujte sériu, do ktorej dáte všetko. Cvičte ju až dovtedy, kým neviete urobiť ďalšie opakovanie s dobrou technikou.

4. Teraz vynásobte počet urobených opakovaní číslom 2,5 a výsledok určí počet opakovaní, ktoré budete musieť dosiahnuť za čo najkratší čas. Ak ste urobili 10 opakovaní, snažte sa urobiť 25 opakovaní s krátkymi prestávkami v dĺžke 15-20 sekúnd, keď ich budete potrebovať.

5. Keď to dokončíte, vydýchnite si a prejdite na ďalší cvik, pri ktorom to všetko zopakujete.

6. V ďalšej tréningovej jednotke využívajte rovnakú váhu, až kým pre vás nebude ľahké dosiahnuť počet opakovaní z predošlého tréningu.

Táto technika sa najlepšie využíva pri splitoch, v ktorých sa telo delí na hornú a dolnú časť, prípade sa tréningy delia na ťahový, tlakový a tréning dolnej časti tela. Budete tak mať aj dosť času na regeneráciu.

Na precvičenie hrudníka sú odporúčané tlaky s jednoručkami na šikmej lavici hlavou hore a kľuky na bradlách. Na chrbát zhyby alebo sťahovanie hornej kladky k hrudníku a príťahy jednoručiek s oporou hrudníka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist