InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prečo nie je dobré kardio ako zahrievanie pred posilňovaním?

5. 2. 2024
Prečo nie je dobré kardio ako zahrievanie pred posilňovaním?
Či už ho máte radi alebo nie, niet pochýb o tom, že kardiovaskulárny tréning má svoje prínosy pre naše zdravie i postavu. Nie je však optimálne venovať sa mu pred posilňovaním a v niektorých prípadoch ani ako forme zahrievania.

Ak svoju pozornosť venujete budovaniu svalov alebo sily, 20 až 30 minút zahrievania s kardiovaskulárnou aktivitou (beh, bicyklovanie, cvičenie na eliptickom trenažéri a pod.) by nemuselo byť dobré pre váš silový tréning.

Certifikovaná osobná trénerka Emily Robinsonová poukázala na to, že kardio pred cvičením s činkami nie je efektívnou formou zahrievania. Namiesto toho by ste sa mali zamerať na zahrievaciu rutinu cieliacu svalové skupiny, ktoré v danej tréningovej jednotke plánujete precvičovať.

Článok pokračuje pod reklamou


Pár zahrievacích sérií prvého cvičenia u každej svalovej skupiny, ktorú precvičujete, postačí. Treba pri nich využiť väčší počet opakovaní a váhu na úrovni 50 až 65 percent vášho maxima pre jedno opakovanie.

Dôležitý je tiež dynamický strečing, ktorý zosobňuje pohyby, pri ktorých dochádza k naťahovaniu svalov celým rozsahom pohybu. Tie vám pomôžu zahriať svaly aj kĺby.

Ďalším dôvodom, prečo sa vyhnúť pred silovým tréningom kardiovaskulárnej aktivite je vaša celková energia. Ak budete cvičiť 20 minút aeróbne, nebudete mať dostatok energie na anaeróbne (silové) cvičenie a unavíte si svaly pred najnáročnejšou aktivitou tréningu.

V tom prípade nebude vaše posilňovacie cvičenie až také efektívne, ako keby ste ho absolvovali s plnými zásobami energie. Je pre vás pritom dôležité, aby bol silový tréning čo najefektívnejšie, a to nie len vtedy, ak budujete silu alebo svaly, ale aj vtedy, ak chcete chudnúť.

Aj niekoľko výskumov už ukázalo, že kardio pred silovým tréningom obmedzilo počty opakovaní, ktoré boli subjekty schopné urobiť alebo maximálnu hmotnosť, ktorú boli schopné vytlačiť. Zároveň zistili aj to, že kardio vykonávané po silovom tréningu spálilo za 15 minút viac tuku ako kardio vykonávané pred silovým tréningom.

Ak máte pred silovým tréningom radí kardio, pretože vás na posilňovanie nabudí, nemusíte sa ho vzdať úplne, len sa uistite, že jeho dĺžku skrátite. Môže sa hodiť aj vtedy, ak chcete zlepšovať svoju vytrvalosť. Inak ho absolvujte skôr po posilňovaní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist