InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chcete byť silnejší pri mŕtvom ťahu. Skúste tri pokročilé techniky

12. februára 2024
Chcete byť silnejší pri mŕtvom ťahu. Skúste tri pokročilé techniky
Mŕtvy ťah vie byť odmeňujúcim aj frustrujúcim cvikom. Niet nad pocit, keď pri ňom dosiahnete nové osobné maximum. Často však pri ňom môžete stretnúť aj so stagnáciou, ktorá vás dlhší čas frustruje. Ako pri tomto cviku zvýšiť svoju silu, keď sa zdá, že to už nejde?

Ak chcete pri mŕtvych ťahoch využívať väčšiu záťaž, ale nedokážete preskočiť prekážku, vyskúšajte jednu z nasledujúcich troch pokročilých techník.

Mŕtvy ťah s uvoľňovaním reťaze

Jednoduchým spôsobom, ako zlepšiť svoju výkonnosť pri mŕtvych ťahoch je využitie ťažkej reťaze, ktorú umiestnite na os veľkej činky. Urobte s ňou jedno opakovanie a následne nechajte vášho tréningového partnera, aby ju z osi čo najrýchlejším, ale bezpečným spôsobom dal dole. Následne urobte ďalšie opakovanie s takto zníženou hmotnosťou. Prečo nevyužiť namiesto reťaze ďalšie kotúče? Nejde len o rýchlosť ich zhadzovania, ale aj o stratu variabilného odporu. Ak totiž využijete reťaz, jej časť leží na zemi, a tak je odpor pri počiatku ťahu nižší. Čím je činka vyššie, tým je záťaž väčšia. Následne opakovanie bez reťaze zase vytvorí produkciu veľkej okamžitej sily, pretože telo očakáva ťažšiu váhu, akej v tom momente čelíte. Pohyb sa zrýchli a telo dostane iný stimul.

Článok pokračuje pod reklamou


Izometrické zastavenie pohybu

Pri tejto technike musíte najskôr identifikovať, v ktorej časti pohybu spočíva vaša slabina. Následne sa v tomto bode snažte pri cvičení mŕtveho ťahu zastaviť a vydržať v ňom zhruba desať sekúnd. Následne činku spustite dole. Váha na nej by mala byť taká, s ktorou urobíte aspoň 8-10 opakovaní. Následne prejdite k ťažšej činke, s ktorou dokážete urobiť ďalšie dve opakovania.

Excentrické opakovanie

Pri tejto technike budete potrebovať jedného až dvoch tréningových partnerov. Činku majte položenú na debnách tak, aby ste ju museli zdvihnúť už len o niekoľko centimetrov, aby ste sa dostali do hornej pozície mŕtveho ťahu. Tréningoví partneri následne debny odsunú, aby vám nebránili v pohybe dole. Ten urobíte kontrolovaným spôsobom. Dôležité je využívať váhu, ktorá bude výzvou, ale zároveň dbať na techniku pohybu. Odporúča sa najskôr začať ľahšími váhami a prepracovať sa vyššie. Touto technikou zlepšite svoju stabilitu a maximálnu silu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist