InstagramFacebookYoutube
Výživa

Predtréningové jedlo: Kedy a čo jesť pre maximalizáciu efektívnosti tréningu?

20. 2. 2024
Predtréningové jedlo: Kedy a čo jesť pre maximalizáciu efektívnosti tréningu?
Aby ste vyťažili zo svojho tréningu maximum, nie je dôležité len to, čo zjete po ňom, ale aj to, čo skonzumujete pred ním. Podporte svoj tréning vhodným výberom a načasovaním jedál, ktorých príprava nie je náročná.

Kedy prijímať predtréningové jedlo?

Jesť pred tréningom by ste mali v takom čase, ktorý vám umožní poskytnúť dostatok energie pre nadchádzajúci fyzickú aktivitu a zároveň vám umožní skonzumovanú potravu stráviť. Optimálne okno je tak niekde medzi 30 minútami až dvoma hodinami pred cvičením.

Určenie presného načasovania predtréningového jedla si vyžaduje aj posúdenie individuálnych preferencií a reakcie jedla, ktorá môže byť u každého jedinca iná. Zároveň, ak tréning trvá dlhšie ako hodinu, ideálne je zjesť drobný pokrm nie neskôr, ako 45 až 60 minút pred tréningom.

Článok pokračuje pod reklamou


Čo konzumovať pred tréningom?

Ak je vaším cieľom budovanie svalovej hmoty a sily, pre najlepšie výsledky je vhodné vsadiť na jedlo s vysokým obsahom bielkovín asi pol hodinu pred začatím posilňovania. Vytrvalostné aktivity si už vyžadujú väčší príjem sacharidov.

Jednoduchým pretréningovým pokrmom sú kombinácie arašidového masla s ďalšími ingredienciami. Arašidové maslo vám dodá bielkoviny a zdravé tuky. Sacharidy a vlákninu môžete získať jeho skombinovaním s ovocím, napríklad jablkom alebo banánom. Ak potrebujete viac sacharidov, pridajte k tomu toast.

Ďalšími populárnymi alternatívami sú ovsená kaša s gréckym jogurtom či ovocné smoothie s proteínovým práškom.

Okrem jedál netreba zabúdať ani na vodu, aby sa predišlo dehydratácii, ktorá môže viesť k poklesu energie či svalovým kŕčom. V období dvoch až troch hodín pred cvičením by ste mali vypiť dva poháre vody a jeden by ste mali vypiť aj 20 minút pred začiatkom tréningu.

Počas dlhého alebo intenzívneho tréningu by ste zároveň mali vodu prijímať priebežne počas cvičenia – aspoň pol pohára každých 15 minút, prípadne celý pohár každých 30 minút. Dôležité je to najmä v teplom prostredí alebo keď sa viac potíte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist