InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Týchto šesť zvykov brzdí vaše pokroky pri chudnutí

3. 3. 2024
Týchto šesť zvykov brzdí vaše pokroky pri chudnutí
Keď sa snažíte chudnúť, je dobré poznať kroky. ktoré musíte robiť, aby ste svoj cieľ dosiahli. Zároveň je však dobré vedieť, čomu by ste sa mali vyvarovať, aby bola cesta za jeho dosiahnutím efektívna.

Chudnutie je o konzistentnom vytváraní kalorického deficitu, ku ktorému vedie obmedzenie jedenia a zvýšenie fyzickej aktivity. Ak sa aj zameriate na zlepšenie stravy a zvýšenie cvičebných objemov, môžete sa dopúšťať niekoľkých chýb, ktoré vaše pokroky obmedzujú:

Podceňovanie spánku – ak nebudete mať dostatok spánku, budete unavení, čo sa prejaví nedostatkom energie na tréningoch a zvýšenou chuťou do jedla, ktorej sa ťažšie odoláva. Spánok navyše podporuje regeneráciu po tréningoch, takže je vhodné mať ho kvalitný.

Článok pokračuje pod reklamou


Nesystematické cvičenie – k frustrácii s cvičením môže dôjsť, keď sa mu budete venovať bez jasného a systematického tréningového plánu. Možno vás bude viac baviť striedať jeden tréning s druhým, meniť jeden tréningový program za druhým, no konzistencia je to, čo vás dovedie k úspechom. Mali by ste sa teda minimálne na dve až tri mesiace držať jedného tréningového plánu a princípu postupného zvyšovania náročnosti.

Prílišné obmedzovanie kalórií – aby ste schudli, musíte menej kalórií prijať ako ich spálite. Proces chudnutia však neurýchlite tým, že kalórie obmedzíte rapídne. Vaše telo v tom prípade nebude mať energiu na fungovanie a prepne sa do módu, v ktorom z obáv o prežitie spomalí metabolizmus, čím sa chudnutie stane náročnejším.

Pitie alkoholu – pitia alkoholu spôsobuje obmedzenie svalových prírastkov, problémy so spánkom a dehydratáciu. Toto všetko negatívne vplýva na vašu snahu chudnúť. Zároveň sa ľahšie ukladá do zásob tuk. Navyše, alkohol má aj kalórie, takže zvyšuje celkový kalorický príjem.

Nedostatok vody – voda je veľmi dôležitá aj pre vaše chudnutie. Cítite sa sýtejšie, redukuje pocity hladu. Jej dostatok efektívne odbúrava z tela toxíny a iné odpadné látky, vaše telo funguje optimálne, a tým pádom je lepšia aj vaša tréningová výkonnosť.

Jedenie nadmerného množstva zdravých jedál – aj zdravé jedlá môžu byť problémom, ak to s nimi preženiete. Niektoré zdravé jedlá obsahujú veľa tukov a kalórií, takže je dobré dávať si pozor na porcie aj u nich. Príkladom sú orechy či avokádo.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist