InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Čo sa stane vášmu telu, ak budete užívať každý deň multivitamín?

17. 4. 2024
Čo sa stane vášmu telu, ak budete užívať každý deň multivitamín?
Konzumácia jedál, ktoré vám dodajú všetky živiny v ideálnych pomeroch a množstvách je pre bežného človeka mimoriadne náročná. Vo veľkom počte prípadov sa nájdu vitamíny, ktoré sa neprijímajú v dostatočnom množstvo. Preto mnoho ľudí vsádza na multivitamínový doplnok výživy.

Každý má svoje individuálne nutričné potreby a preto je dôležité nájsť multivitamín, ktorý bude vyhovovať vaším potrebám a cieľom. Ak to zvládnete, každodenná konzumácie bude viesť aj k týmto prínosom:

Posilní imunitný systém – silný imunitný systém dokáže telo lepšie brániť pred rôznymi ochoreniami. Z vitamínov imunitu posilňujú najmä vitamíny C a D, z minerálov zinok.

Článok pokračuje pod reklamou


Podporí zdravé starnutie – čím sme starší, tým viac vitamínov naše telo potrebuje prijímať, pretože je preň zložitejšie ich absorbovať. Pravidelná konzumácia multivitamínu tak môže pomôcť oddialiť prejavy starnutia, najmä pokiaľ ide o kognitívne zdravie.

Podporí zdravé tehotenstvo – počas tehotenstva naberá suplementácia vitamínov a minerálov na dôležitosti, pretože napomáhajú k rozvoju dieťaťa.

Zlepší hladinu energie – hoci multivitamín nie je instantným riešením na dodanie energie, vitamíny B a C, rovnako ako minerály železo, horčík a zinok, zohrávajú dôležitú úlohu pri činnostiach, ktoré energiu v tele pomáhajú tvoriť. Ak ich máte nedostatok, prejavuje sa to únavou.

Obmedzí riziko nedostatku určitých živín – či už pre životný štýl alebo užívanie liekov, môže mnohým ľudom hroziť nedostatok určitých vitamínov. Multivitamín sa postará o to, že sa ich potreba naplní.

Hoci sú multivitamíny považované vo všeobecnosti ako bezpečné, nemožno ignorovať ani potenciálne riziká. U citlivých jedincov môžu spôsobiť zápchu, hnačku, bolesti brucha či nevoľnosť. Obmedziť tieto prejavy môžete tým, že ich budete užívať spolu s jedlom alebo v iné obdobia dňa. Väčšinou si však telo na ich príjem zvykne a tieto prejavy ustúpia.

Tiež si treba všímať dávky jednotlivých vitamínov a zabrániť tomu, aby ste prijímali nadmieru vysoké dávky najmä vitamínov A, D, E a K, ktoré môžu vo vysokých dávkach viesť k toxicite. Niektoré látky sa pritom môžu dostať aj do konfliktu s určitými liekmi. Ak teda nejaké lieky užívate, o suplementácii by ste sa mali poradiť s vašim lekárom.

zdroj: verywellfit


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist