InstagramFacebookYoutube
Výživa

Výživové triky, ktorými si môžete zefektívniť váš tréning

03. októbra 2017
Chcete vyzerať a cítiť sa skvelo. Ste odhodlaní pre tento cieľ podávať v posilňovni pravidelne špičkové výkony a snažíte sa nevynechávať tréningy. To všetko je dobré, ale cvičením vaša snaha nekončí.

Dôležité je pri podporovaní vašich fitness cieľov dbať aj na správnu výživu. Dnes vám v tomto smere prinesieme pár výživových trikov, ktoré vám zefektívnia váš tréning. Tu sú:

1. Behajte hladní
Ak chcete spáliť nadbytočné tuky, pravdepodobne sa venujete aeróbnej aktivite, akou je beh, plávanie či cyklistika. Ak chcete zefektívniť spaľovanie tukov, najlepšie urobíte, ak budete cvičiť ráno a na lačno. Vaše telo sa zobudí v kalorickom deficite a to podporí schopnosť tela spaľovať podkožný tuk. Ten bude telo využívať ako zdroj energie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Neposilňujte hladní
Hoci robiť kardio na prázdny žalúdok je dobrý plán, nemali by ste to isté robiť, ak ide o cvičenie s činkami. Vaše telo potrebuje energiu, aby ste mohli pri posilňovaní žať čo najlepšie výsledky. Pred tréningom by ste mali prijať aspoň 30 gramov sacharidov, čo je ekvivalent väčšieho banánu. Bez sacharidov môžete v strede tréningu naraziť na energetickú krízu a váš tréning nebude taký efektívny. Pre intenzívne tréningy je lepšie jesť aj viac sacharidov. Napríklad tri až štyri hodiny pred tréningom jedlo bohaté na komplexné sacharidy a pol hodinu pred ním spomínaný banán alebo proteínový nápoj s obsahom sacharidov.

3. Nezabudnite na potréningovú výživu
Potréningová výživa je dôležitá bez ohľadu na to, či je cieľom chudnutie alebo budovanie svalov. Pre tých, ktorí cvičia, ide o najdôležitejšie jedlo dňa. Pomáha obnoviť zásoby glykogénu, znižuje rozklad svaloviny a podporuje proteínovú syntézu a schopnosť tela budovať svaly. Po posilňovaní telo spracováva bielkoviny najefektívnejšie. Preto treba prijať najmä tie s kombináciou menšieho množstva sacharidov.

4. Nepreháňajte to s bielkovinami
Príjem bielkovín z proteínov po tréningu podporuje regeneráciu a rast svalov, ale to neznamená, že vyšší príjem je lepší. Vedci zistili, že pre ľudí, ktorí vážia zhruba 70 kilogramov je optimálne konzumovať 20 gramov bielkovín do pol hodiny od skončenia cvičenia. Ľahším ženám by stačilo len 12 gramov.

5. Nepite športové nápoje
Športové energetické nápoje sú preceňované. Mnoho ľudí ich pije počas fyzickej aktivity a po nej. Sú však bohaté na cukry a majú toľko kalórií, že ich negatíva prevážia ich pozitíva. Pokiaľ necvičíte dlhšie ako hodinu, nemali by ste o nich ani len začať premýšľať. Dôležité je však piť dostatok čistej vody. Tá neobsahuje žiadne kalórie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist