InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Štyri veci, ktoré by ste mali vedieť pred začatím posilňovania

Autorka: Lucka  /   02. februára 2019
Štyri veci, ktoré by ste mali vedieť pred začatím posilňovania
Mnoho žien začne cvičiť skoro, možno ešte na strednej škole. Čím mladšie cvičenkine na začiatku sú, tým sú náchylnejšie na nesprávny začiatok. Čomu by ste sa mali vyvarovať a ako by ste mali k posilňovaniu pristupovať? Pomôžu vám nasledujúce tipy.

Ak ešte len zvažujete začať s posilňovaním alebo ste sa rozhodli, že do toho už idete, potom by ste mali vedieť nasledujúce štyri skutočnosti, ktoré vám pomôžu k vykročeniu tou správnou nohou:

1. Najefektívnejšie sú viackĺbové základné cviky
Jednou z najväčších chýb začínajúcich cvičenkin je, že podceňujú význam viackĺbových základných cvikov a trávia veľa času cvičením jednoduchých izolovaných cvikov, ako sú bicepsové zdvihy či predkopávania. Najlepšie výsledky vám však prinesú cviky, pri ktorých sa do cvičenia zapája viac svalov a do pohybu viac kĺbov. Ide o cviky akú sú drepy, mŕtve ťahy, príťahy, tlaky na lavičke, tlaky v stoji. Sú efektívnejšie, a tiež funkčnejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nemusíte cvičiť dlho, aby ste videli výsledky
Ak chcete vyzerať odhodlane, možno vám napadne trénovať šesťkrát do týždňa a tráviť v posilňovni dve až tri hodiny denne. To je však pre väčšinu ľudí až príliš. Nie len to viac zoderie vaše telo, ale aj mentálne časom vyhoríte. Je to teda kontraproduktívne. Mali by ste posilňovať s mierou a snažiť sa vymačkať z tréningu čo najviac pri čo najmenšom čase. Hranicou tréningu by malo byť 45 až 75 minút. A po pár dňoch by ste mali zaradzovať voľný deň. Cvičiť by ste tak mali nanajvýš 4 až 5-krát do týždňa. Ak cvičíte celé telo, trikrát úplne postačí na efektívny tréning.

3. Svalovica automaticky neznamená, že ste mali dobrý tréning
Spočiatku vás bude trápiť svalovica a potom si nejako zvyknete na to, že je to prejav kvalitného tréningu. V ďalších tréningových jednotkách teda budete cvičiť tak, aby ste ju znovu zažili. Ak ju nepocítite, bude vás trápiť, že ste necvičili dostatočne tvrdo. To je však ďalšia začiatočnícka chyba. Občas vás svaly bolieť budú, ale ak mávate pravidelne silnú svalovicu, potom to s cvičením preháňate a potrebujete trošku zvoľniť. Zaveďte do svojho snaženie systém, zapisujte si tréning a postupne len jemne zvyšujte váhu alebo počty opakovaní. Takto budete pokroky zaznamenávať efektívnejšie.

4. Zotavovanie je rovnako dôležité ako cvičenie
Ako sme už naznačili, mali by ste si medzi tréningami dopriať aj voľné dni. Tie sú venované zotavovaniu. To je totiž tiež kriticky dôležitou súčasťou vášho snaženia. Telo sa totiž nebuduje v posilňovni, ale po jej opustení. Preto by ste mali každú noc spávať dostatočne dlho, raz alebo dva razy do týždňa zaradiť voľno, prijímať dostatok živín a vody.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist