InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo by ste sa mali sprchovať večer a nie ráno?

06. apríla 2019
Prečo by ste sa mali sprchovať večer a nie ráno?
Sprchovať sa ráno alebo večer? Mnohí si zvyknú na jedno obdobie podľa toho, čo im príde viac prirodzené. Čo je však ideálne aj podľa vedy?

Obe voľby majú svoje plusy. Napríklad, ranné sprchovanie vás prebudí a do práce odchádzate s dobrým pocitom svieži. Ak si však naň ráno nenájdete čas, nevadí. Z racionálneho hľadiska je totiž lepšie sa sprchovať večer pred spaním.

Pre zdravie vašej pokožky je dôležité, aby bola večer pred spaním umytá a platí to najmä v jarných a letných mesiacoch, kedy je teplejšie, sme aktívnejší a viac sa potíme. Problémom sú tiež alergény, ktoré na jar pokožka vonku pozachytáva.

Článok pokračuje pod reklamou


Večerné sprchovanie je tiež logickejšie pre osoby, ktoré pred spaním používajú kozmetické prípravky starajúce sa o pokožku. Aby boli rôzne hydratačné krémy najefektívnejšie, mali by sa aplikovať len do niekoľkých minút od sprchy. Po teplej sprche má vaša pokožka šancu nasiaknuť počas spánku potrebné ingrediencie efektívnejšie. Platí to aj o prípravkoch bojujúcich s veľkými pórmi a čiernymi bodkami.

Výskum Harvardovej univerzity tiež dokázal, že večerná sprcha pomáha ľuďom ľahšie zaspať. Ideálne však je sprchovať sa minimálne hodinu a pol pred odchodom do postele, aby sa telo po teplej sprche stihlo pozvoľna ochladiť.

Ak patríte v sprchovaní medzi ranné osoby a nechcete sa svojho zvyku vzdať, potom máme aj pre vás jednu dobrú správu – podľa výskumov podporuje ranná sprcha pozornosť, čo je vhodné pre zlepšenie vašej produktivity v práci či v škole, prípadne pri rannom šoférovaní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist