InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem jedál, ktoré potenciálne zvyšujú riziko rakoviny

16. apríla 2019
Sedem jedál, ktoré potenciálne zvyšujú riziko rakoviny
Počas posledných rokov rôzne zdravotnícke organizácie a akademické štúdie spojili určité jedlá a nápoje s vyšším rizikom rakoviny. Prinášame vám sedem takých, ktoré toto riziko zvyšujú.

V ideálnom prípade sa snažte strániť týmto jedlám a nápojom:

1. Alkohol - alkohol je uznávaný ako karcinogén, pretože zvyšuje riziko najmä rakoviny hrdla, pažeráka a pečene. To je ďalší dôvod, prečo by sa to s ním nemalo preháňať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Spracované mäso, ako párky a klobásy - pri ich príprave dochádza k soleniu, údeniu, fermentácií a iným procesom, ktoré z týchto výrobkov robia postrach pre vaše zdravie. Výskumy ukázali, že ide o karcinogén zasahujúci najmú hrubé črevo.

3. Červené mäso - červené mäso by ste tiež mali jesť len občasne a s mierou, pretože podľa štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie podporuje rakovinu hrubého čreva, pankreasu a prostaty.

4. Vysmážané mäso - určité metódy prípravy mäsa zvyšujú jeho potenciál podporovania rakoviny. Ide najmä o vysmážanie a grilovanie, pri ktorých vznikajú karcinogénne látky.

5. Ryby na čínsky spôsob - ide o jedlo, s ktorým sa skôr stretnete na exotickej dovolenke. Ide o ryby, ktoré sú konzervované v soli. Podporujú vznik rakoviny žalúdka a nosohltanu, hlavne, ak sú konzumované aj v detstve.

6. Horúce nápoje - nedávna štúdia prišla na to, že nápoje, ktoré sú pité pri teplote vyššej ako 65 stupňov Celzia, zvyšujú pravdepodobnosť rakoviny. Netýka sa to však nevyhnutne len nápojov (kávy, čaju, kakaa), ale aj polievok.

7. Mliečne produkty - v tomto prípade treba dodať „možno“. Vedci sa totiž ešte nezjednotili v názore. Niektoré údaje však hovoria o prepojení mliečnych výrobkov s vyšším rizikom rakoviny (najmä prostaty, semenníkov a vaječníka), no nie sú dostatočne presvedčivé, aby sa mohol urobiť stopercentný záver.

Zdroj: Insider


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist