InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Štyri efektívne doplnky výživy nie len pre vegánov

19. júna 2019
Štyri efektívne doplnky výživy nie len pre vegánov
Mnoho ľudí si vyberie alternatívnu cestu stravovania bez konzumácie mäsa alebo živočíšnych výrobkov. V minulosti by vo fitness svete bolo raritou vidieť vegána alebo vegetariána, dnes už to nie je nič mimoriadne. K dosahovaniu ich cieľov im pomáhajú aj doplnky výživy.

Nájsť suplementy, ktoré by sa hodili pre životný štýl vegána alebo vegetariána, nie je až také ťažké, ako si myslíte. Srvátkový proteín nahradíte ľahko sójovým či konopným. My vám však prinášame ďalšie štyri suplementy, ktoré sú pre vašu výkonnosť tie najefektívnejšie:

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA sa využívajú vo výžive zo zdravotných i výkonnostných dôvodov. Znižujú riziko srdcovocievnych problémov, bojujú proti zápalom, podporujú metabolizáciu tukov a zvyšujú tréningovú výkonnosť. Najhlavnejším zdrojom týchto mastných kyselín je rybí tuk, ale existuje niekoľko alternatív vhodných aj pre vegánov, napríklad omega-3 z morských riad.

Článok pokračuje pod reklamou


Beta-alanín

Tento doplnok výživy podporuje svalovú funkciu a výkonnosť najmä počas intenzívnych tréningov. Trénovať môžete dlhšie a tvrdšie. Prirodzene sa nachádza v živočíšnych zdrojoch, ale vyrábať sa dá aj výhradne z rastlinných zdrojov, čo dokonca platí aj o jeho najefektívnejšej forme, CarnoSyn-e.

Aminokysliny BCAA

Do rozvetvených aminokyselín patria leucín, isoleucín a valín, ktoré sú esenciálne, čo znamená, že si ich telo nedokáže samo vytvoriť. V súčasnosti sa vyrábajú aj verzie pre vegánov a vegetariánov, ktoré sa vytvárajú fermentáciou rastlinných ingrediencií. BCAA sú využívané svalmi ako zdroj energie počas tréningu a po jeho skončení sa podieľajú na budovaní svalov alebo ich uchovávaní v období chudnutia.

Kreatín

Aj keď sa v prirodzenej forme nachádza v mäse a nenájdeme ho v rastlinách, do doplnkov výživy sa využíva jeho syntetická forma vytvorená v laboratóriách z látok, ktoré sa nijak s mäsom nespájajú. Kreatín je pritom preukázateľne efektívny pri poskytovaní energie svalom, vďaka čomu zvyšuje vašu tréningovú výkonnosť a vytrvalosť a podporí rast sily a svalovej hmoty.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist