InstagramFacebookYoutube
Zdravie

5 prínosov silového cvičenia pre vaše mentálne zdravie

2. decembra 2022
5 prínosov silového cvičenia pre vaše mentálne zdravie
Cvičenie s činkami, pri ktorom je naším cieľom budovanie svalovej sily, môže pomôcť posilniť aj vaše duševné zdravie. A to nie len jedným spôsobom.

Silový tréning neponúka len prínosy pre naše fyzické zdravie, ale nasledujúcimi piatimi spôsobmi prospeje aj vašej mentálnej stránke.

Cvičenie zlepšuje náladu

Cvičenie s činkami dokáže zlepšiť vašu náladu mnohými spôsobmi. Počas cvičenie sa vylučujú hormóny šťastia endorfíny a potláča sa kortizol. Už len cieľavedomosť spojená s plánovaním, budovaním zvykov dokáže pozdvihnúť náladu. Zlepšuje sa vaša sebadôvera a pokroky zlepšujú váš pohľad na svet. Viaceré výskumy ukazujú, že silový tréning znižuje riziko depresie.

Článok pokračuje pod reklamou


Silový tréning zlepšuje zdravie mozgu

Posilňovanie dokáže pozitívne vplývať na mozog, čo pocítite zlepšením pamäte a odďaľovaním kognitívneho úpadku, ktorý prichádza s pokročilým vekom. Budete mať viac energie a koncentrácie. Výskumy ukazujú, že užitočných je už 70 až 150 minút tréningu týždenne. Cvičenie, nie len silové, tiež pomáha formovať nové mozgové bunky a redukuje zápaly.

Cvičenie znižuje hladinu stresu

Silový tréning dokáže znížiť vašu úroveň stresu a úzkosti tým, že znižuje hladinu kortizolu, čo je stresový hormón. Pri cvičení mozog sa vylučujú endorfíny, vďaka ktorým sa po cvičení cítime dobre. Jednoducho, cvičenie s činkami pomáha udržovať zdravú hormonálnu rovnováhu, ktorá nie je prospešná len pre telo, ale aj duševné zdravie.

Posilňovanie zlepšuje prepojenie svalov s mysľou

Silový tréning si vyžaduje vysokú úroveň prepojenia tela s mysľou, pretože pri dvíhaní veľkých váh existuje aj riziko zranenia. Preto je nevyhnutné, aby ste si boli vedomí toho, ako vaše telo reaguje, pri ktorom pohybe máte dobrý pocit a pri ktorom nie. Učíte sa dôverovať svojmu telu. Preciťujete natiahnutia i kontrakcie svalov.

Silové cvičenie zlepšuje váš vzťah k telu

Koncentrácia na to, ako vyzeráte, môže vytvoriť nezdravý vzťah medzi vašim telom a cvičením. Cvičenie budete brať za spôsob kompenzácie toho, čo zjete, alebo za nástroj, ktorým sa pokúsite odvrátiť svoj negatívny názor na svoju postavu. Ak však svoje cvičenie budete orientovať na budovanie sily, odpadne z rovnice zameranie na vzhľad. Tiež si začnete viac ceniť to, čoho je vaše telo schopné.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist