InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sladidlá bez kalórií: Priberáme vďaka ním?

9. 4. 2024
Sladidlá bez kalórií: Priberáme vďaka ním?
Mnoho ľudí kupuje produkty, ktoré neobsahujú cukor, aby zvýšili svoju šancu dosiahnutia a udržania zdravej hmotnosti. Sú však produkty s obsahom umelých sladidiel vhodnou alternatívou? Nekomplikujú nám túžbu po peknom a zdravom tele?

Ak sa len povrchne pozriete na výskumy o umelých sladidlách, mohli by ste si myslieť, že bude najlepšie, ak sa im vyhnete. Ak sa však na ne pozriete detailnejšie, zistíte, že by to tak celkom nemusela byť pravda.

Umelé sladidlá nie sú dôvodom toho, že priberáte, aj keď je viacero štúdií, ktoré ich spájajú s vyššou hmotnosťou. Háčikom v nich totiž je, že sa väčšinou zameriavajú na ľudí s nadváhou a obezitou, u ktorých je pravdepodobnejšie, že konzumujú väčšie množstvá jedál s umelými sladidlami.

Článok pokračuje pod reklamou


Výskumy, ktorých subjekty boli vyberané náhodne, nepreukázali žiadne vplyv umelých sladidiel na vyššiu hmotnosť alebo väčšie objemy podkožného tuku, hlavne ak nahrádzali vo výžive cukor.

Mnoho ľudí sa umelých sladidiel bojí, pretože podľa niektorých vedcov neuspokojujú biologickú túžbu po cukre tak, ako samotný cukor, čo zvyšuje chuť do jedla. Aj tu sa však nájdu štúdie, ktoré idú proti týmto názorom.

Pravdou však je, že ak budete umelé sladidlá využívať intenzívne, môžu spôsobiť, že sa stanete závislí na sladkej chuti, čo vašu chuť do jedla bude zvyšovať. Čím viac sladkého jete, tým viac po ňom túžite – to však platí aj v prípade cukru.

„Niekoľko štúdií o umelých sladidlách zistilo, že nápoje s obsahom umelých sladidiel sú spojené skôr s priberaním, ako s chudnutím. Avšak, nedávna analýza deviatich takýchto štúdií poukázala na to, že umelé sladidlá boli spojené len s jemným zvýšením BMI – ale nie so zvýšenou hmotnosťou alebo tukovou vrstvou,“ konštatuje Joe Leech z Healthline.

„Mnoho klinických štúdií zase došlo k záveru, že umelé sladidlá sú vhodné pre kontrolu hmotnosti. Dôkazy z nich naznačujú, že umelé sladidlá nespôsobujú priberanie a dokonca by mohli byť zľahka efektívne pri chudnutí.“

Pokiaľ však ide o iné vplyvy umelých sladidiel, treba poukázať na to, že sa pri ich pravidelnej konzumácii môže zvýšiť riziko cukrovky, metabolického syndrómu či srdcovocievnych ochorení. Tiež môžu narúšať mikroflóru v žalúdku a črevách.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist