InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo nie je rýchle chudnutie zdravé?

14. 4. 2024
Prečo nie je rýchle chudnutie zdravé?
Snaha znížiť svoju telesnú hmotnosť je hodná úcty. Zdravá váha vedie k zdravému telu i duchu. Je teda dobré, ak budete k chudnutiu pristupovať odhodlane. Treba si však dať pozor na to, aby ste to so svojou horlivosť nepreháňali.

Rýchle chudnutie sa spája s extrémnymi riešeniami, ako sú nevyvážené diéty, striktné diéty alebo nadmerné cvičenie. Môže to viesť k fyzickému i mentálnemu vyčerpaniu, pre ktoré celá snaha skončí neúspešne.

Rýchle chudnutie nie je zdravé hneď z niekoľkých dôvodov:

Článok pokračuje pod reklamou


Nedostatok živín a nárast chute do jedla – keď rapídne obmedzujete prijímané kalórie, oberáte svoje telo o cenné živiny, či už ide o makroživiny alebo vitamíny a minerály. To oslabuje váš imunitný systém a vedie k poklesu energie. Prirodzenou odozvou na to tiež je, že vám narastie chuť do jedla, čo zvyšuje riziko prejedenia sa. A čo nezdravým jedlom.

Spomalenie metabolizmu – keď znížite výrazne kalorický príjem, telo sa tomu prispôsobí tým, že spomalí váš metabolizmus. A to nechcete, pretože v tom bode sa chudnutie stane ťažším a keď sa vrátite k svojmu bežnému spôsobu stravovania, rýchlo pôjde vaša hmotnosť hore. Nehovoriac o tom, že takéto chudnutie je ťažšie udržateľné, keďže vás bude frustrovať nedostatok pokrokov pri vynaloženom trápení.

Úbytok svalovej hmoty – pri rýchlom chudnutí dochádza k výraznému obmedzovaniu kalórií a bielkovín zo stravy, čo samé o sebe neprispieva udržovaniu a budovaniu svalovej hmoty. Ak k tomu ešte pridáte cvičenie, svalová hmota sa môže rozkladať celkom významne.

Jojo efekt – možno sa z krátkodobého hľadiska budete tešiť z rýchleho poklesu hmotnosti, ale vo väčšine prípadov dôjde k tzv. jojo efektu, pri ktorom začnete naberať stratenú hmotnosť naspäť. Potom buď vznikne začarovaný cyklus alebo budete rezignovane stále viac a viac priberať. Existuje tu však ešte jedna alternatíva – vzdať sa ambície chudnúť rýchlo a vsadiť na zmeny v životnom štýle, ktoré sú kľúčom k úspechu z dlhodobého hľadiska.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist