InstagramFacebookYoutube
Výživa

MCT tuky a ich prospešné účinky

22. januára 2016
MCT tuky a ich prospešné účinky
MCT tuky nájdete napríklad v panenskom kokosovom oleji, ale optimálne množstvo ľahšie získate z doplnkov výživy. Ide o tuky, ktoré sú prospešné či už cvičíte pre rast svalov, pre chudnutie alebo vám záleží na zdravom životnom štýle.

Aby ste lepšie pochopili, ako vám môžu pomôcť MCT tuky, prečítajte si nasledujúcich 11 prospešných účinkov:

1. Dodajú vám viac energie - ak potrebuje zvýšiť energiu v práci či pri fyzickej záťaži, pomôže vám, ak predtým prijmete MCT tuky. Tento efekt môže trvať niekoľko hodín a nebude po ňom nasledovať drastický pokles energie ako po kofeíne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Umožnia vám trénovať intenzívnejšie - ak ich užijete 20 minút pred tréningom, umožnia vám trénovať tvrdšie a dlhšie bez toho, aby sa vám rýchlo zvýšila úroveň cukru v krvi, ako sa stáva pri mnohých predtréningových suplementoch. Vhodné je kombinovať ich s BCAA.

3. Pomôžu vám páliť tuky - zistilo sa, že keď užívate MCT oleje, tak sa vám zvýši pokojový metabolizmus, a tak počas dňa pálite o čosi viac kalórií aj vtedy, keď nič nerobíte.

4. Lepšie vás nasýtia - ak si ich dáte ráno, tak vydržíte sýti minimálne do obeda a dokonca až do stredu popoludnia. Budete sa cítiť nasýtení, nebudete teda toľko jesť a pomôžete si tak pri chudnutí.

5. Obmedzia chuť na sladké - mnoho ľudí má problémy s chuťou na sladké. MCT oleje vo všeobecnosti potláčajú chuť do jedla, a to hlavne chuť na sladkosti, pečivo či pizzu.

6. Podporia činnosť mozgu - tieto tuky vám pomôžu lepšie a dlhšie sa koncentrovať, budete vďaka ním ostražitejší a ťažšie vás niečo rozptýli.

7. Uľahčujú nízkosacharidovú diétu - ak sa snažíte schudnúť prostredníctvom nízkosacharidovej diéty, MCT oleje vám pomôžu, pretože okrem toho, že znížia chuť do jedla, tak vám pomôžu aj s energiou a pálením tukov.

8. Sú dobré pre žalúdok - MCT tuky pomáhajú rastu baktérií, ktoré máte v žalúdku. Nemusíte sa báť, ide o prospešné baktérie. Tým pádom zlepšujú vašu tráviacu sústavu i celkovo vaše zdravie.

9. Nemajú žiadnu chuť ani zápach - výhodou je aj to, že nemajú žiadnu chuť a zápach, a tak si ich ľahko môžete pridať do hocakého jedla. Nepokazia vám nijakým spôsobom chuť.

10. Sú veľmi stabilné - nemusíte sa báť o to, ako ich uskladniť. Sú veľmi stabilné a nevadí im ani pokojová teplota. Nemusíte ich teda udržiavať v chladničke. Ak ich dobre uzavriete, vydržia vám veľmi dlho.

11. Predchádzajú strate svalov - hlavne v prípade, že chudnete, je dôležité myslieť aj na zachovanie čo najväčšieho množstva svalovej hmoty. Vedci zistili, že v tomto smere MCT tuky pomáhajú, ak skonzumujete dva polievkové lyžice denne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist