InstagramFacebookYoutube
Tréning

Sedem chýb, ktoré spomalia rast svalov

15. februára 2016
Sedem chýb, ktoré spomalia rast svalov
Prinášame vám sedem chýb, ktorým musíte venovať pozornosť. Ak totiž nebudete, negatívne to ovplyvní vašu snahu získať novú svalovú hmotu.

Ak robíte jednu z nasledujúcich siedmich chýb a môžete stále registrovať nejaké pokroky, máte šťastie. Každopádne, ak by ste ju nerobili, tak by boli vaše výsledky ešte lepšie.

1. VYNECHÁVANIE TRÉNINGOV
Vynechávanie tréningov je veľkým problémom, pretože ťažko doženiete zameškané. Ak by ste vynechali dva tréningy mesačne, to je 24 vynechaných tréningov ročne. A presne o toľko tréningov budete pozadu. Vynechané tréningy sa ťažké nahrádzajú tak, aby ste neuškodili svojej snahe (viď bod 6).

Článok pokračuje pod reklamou


2. PRIČASTÉ ZMENY V TRÉNINGOCH
Je pravda, že svaly sa vedia adaptovať a tiež platí, že treba raz za čas svoj tréning zmeniť, aby sme ich zmiatli. Netreba však tento princíp zmätenia svalov preceňovať. Netreba meniť tréning príliš často. Tým si skôr uškodíte. Dôležité je držať sa jedného programu aspoň tri-štyri mesiace a aplikovať u neho princíp progresívneho preťaženia. Zjednodušene, každým tréningom zvyšovať o trochu záťaž.

3. NEDOSTATOČNÁ STIMULÁCIA SVALOV
Aj keď cvičíte intenzívne, môžete sa dopustiť toho, že svaly v tréningu nezaťažíte optimálne. Cieľom efektívneho tréningu nie je dvíhať čo najväčšie váhy, čo najčastejšie a čo najdlhšie. Cieľom je stimulovať svaly v čo najväčšej miere. Musíte ich pri každom opakovaní precítiť. A to dokážete len tak, že bude pre vás prioritou správna technika cvikov.

4. INŠPIRÁCIA KULTURISTAMI
Niektoré tréningy kulturistov sú fajn, ale väčšina z nich je pre kondičného cvičenca zbytočná. Ani kulturisti by bez pomoci steroidov nedosiahli prevratné výsledky. Ak budete skúšať ich tréning z rôznych časopisov, môžete svoju snahu skôr naštrbiť. Netreba ani vymýšľať žiadne špeciálne tréningy. Treba sa držať osvedčených cvikov a metód.

5. NEDOSTATOK INTENZITY
Hovorili sme už o dôležitosti dodržiavať techniku prevedenia jednotlivých cvikov, ale takisto sa nesmie zabúdať ani na intenzitu. Intenzita musí byť taká, aby svaly k novému rastu nakopla. Sval by ste mali počas tréningu priviesť až do zlyhania. Samozrejme, nie v každej sérii.

6. PRÍLIŠ ČASTÉ TRÉNINGY
Posilňovanie nespôsobuje rast svalovej hmoty. Len ho stimuluje, aby sa dial v čase, kedy vaše telo oddychuje. Ak teda budete cvičiť príliš často, uberiete telu možnosti na to, aby budovalo nové svalové vlákna. Čo je horšie, môžete tým stimulovať hormóny, ktoré rast svalov nie len spomaľujú, ale pomáhajú aj ich odbúravaniu. Každá svalová partia by mala oddychovať minimálne 48 hodín.

7. NEDOSTATOK BIELKOVÍN
Okrem chýb v cvičení je dôležité vyvarovať sa aj tomu, aby ste nepodcenili výživu. Pre rest svalov je dôležité prijať viac energie, ako jej spálite. A základným stavebným kameňom sú bielkoviny. Ak ich nebude dostatok, zjednodušene povedané, telo nebude mať dostatok stavebného materiálu, aby mohlo budovať svaly. Optimálne je prijať 2 g bielkovín na 1 kg vašej hmotnosti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist