InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Stres môže aktivovať hnedé tukové bunky

24. apríla 2016
Stres môže aktivovať hnedé tukové bunky
Stres môže mať aj pozitívny vplyv na naše telo. Vedci nedávno zistili, že mierny stres stimuluje aktivitu hnedých tukových buniek, ktoré sú tým dobrým druhom tukov nachádzajúcich sa v našich telách.

Vedci v ostatných rokoch zistili, že ľudské telo má dva druhy tukových buniek – biele a hnedé. Biele sú výsledkom hromadenia nadmerného množstva kalórií, kým hnedé zvyšujú telesnú teplotu pálením kalórií. Preto majú ľudia s nižším indexom telesnej hmotnosti viac hnedých tukových buniek.

Magazín Experimentálna fyziológia prišiel so štúdiou, v ktorej výskumníci skúmali hladinu stresového hormónu kortizolu u piatich zdravých žien, ktoré boli vystavené riešeniu matematických úloh a následne sledovali relaxačné video. Merala sa aj aktivita hnedých tukových buniek termografiou, ktorá merala zmeny v teplote pokožky v oblasti krku, teda v oblasti, ktorej je najväčší výskyt týchto buniek.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvou zaujímavosťou bolo, že hladina stresu u žien vzrástla ešte predtým, ako sa samotný test začal robiť. Je zrejmé, že za to mohla nervozita a očakávania pred skúškou. Počas nej sa hladina nemenila. Okrem zvýšeného kortizolu sa však ukázala aj väčšia aktivita hnedých tukových buniek, a s tým súvisiaca väčšia produkcia tepla a rýchlejšia metabolizácia glukózy a lipidov.

Vedci sa snažia lepšie pochopiť správanie hnedých tukových buniek, aby tým pomohli predchádzať obezite a cukrovke. V budúcnosti by sa tak mohli vytvoriť nové techniky, ktoré by viedli k vytvoreniu mierneho stresu, aby sa vystupňovala aktivita hnedých buniek, ktoré majú aj schopnosť podporovať pálenie kalórií a prispievať k chudnutiu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist