InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako sa ženy vo fitness svete líšia od mužov?

11. júna 2016
Ako sa ženy vo fitness svete líšia od mužov?
Ženy sa nikdy vo fyzickej fitness úrovni nevyrovnajú mužom. Možno to niektoré z nás sklame, ale je to fakt, ktorý vychádza z biológie. Tela žien a mužov sa totiž líšia, a preto sa líšia aj prístupy k tréningom či k strave.

Muži a ženy sa od seba nelíšia len odlišnými pohlavnými orgánmi, ale ich tela sú rozdielne aj v nasledujúcich faktoroch:

1. Testosterón - muži majú samozrejme vyššiu hladinu testosterónu, kým ženy majú viac estrogénu. Z týchto dvoch hormónov je však prvý menovaný nápomocný pri budovaní svalovej hmoty, kým druhý menovaný podporuje rast tukových buniek.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Chudnutie - čím viac svalov máte, tým rýchlejšie spálite nadbytočné tuky, pretože telo využíva viac kalórií na to, aby sa o svaly postaralo. To sa pretaví do rýchlejšieho metabolizmu. To znamená, že rovnaké množstvo tréningu prinesie pri chudnutí lepšie výsledky mužom ako ženám.

3. Flexibilita - ženy však vyhrávajú, pokiaľ ide o pružnosť tela. Ich kosti sú totiž kratšie a na koncoch oblejšie, čo umožňuje vyššie flexibilitu v porovnaní s mužmi. Veľký rozdiel je najmä v oblasti panvy.

4. Svalová hmota - už sme spomínali, že muži vďaka vyššej hladine testosterónu ľahšie naberajú svalovú hmotu ako ženy. Platí to aj o sile.

5. Index telesnej hmotnosti - vzhľadom na to, že muži majú väčší podiel svalovej hmoty, ženy majú o zhruba 5 % vyšší index telesnej hmotnosti, ktorý zohľadňuje tuky. Tých majú ženy viac z reprodukčného hľadiska.

Tieto odlišnosti v praxi znamenajú, že to majú muži s dostávaním sa do formy o trochu ľahšie ako ženy. Muži ľahšie budujú svaly, čo im umožňuje efektívnejšie spaľovať tuky. Muži majú aj viac sily, a tak môžu rýchlejšie zvládať ťažšie záťaže. To však vôbec neznamená, že sa do formy nemôžu dostať aj ženy.

zdroj: Fit Day


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist