InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Štyri chyby, ktoré vás dovedú k riziku vysokého cholesterolu

30. augusta 2020
Štyri chyby, ktoré vás dovedú k riziku vysokého cholesterolu
Vaše gény zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane voči chorobám a platí to aj v otázke vysokého cholesterolu. Ak ho mali vysoký vaši rodičia, je väčšia šanca, že ho budete mať aj vy.

Vysoký cholesterol však nespôsobuje len dedičnosť. Niekoľko faktorov sa nájde aj vo vašom životnom štýle. Veľký vplyv na jeho hladinu majú veci, ktoré robíte alebo nerobíte. Veľký vplyv majú vaše rozhodnutia, z ktorých niektoré sú chybné. Dobrou správou však je, že tieto rozhodnutia môžete napraviť. Tu sú:

1. Nesprávne sa stravujete
Diéta bohatá na nasýtené tuky zvyšuje riziko vysokého cholesterolu. To platí aj o jedlách bohatých na cholesterol, ako sú hovädzina a plnotučné výrobky. Jedenie trans tukov, ktoré sa často nachádzajú v pekárenských výrobkoch, takisto toto riziko zvýši. Pozerajte si etikety potravín! Na druhú stranu, napríklad avokádo, ovsené vločky, mandle, zelený čaj a strukoviny zlý cholesterol znižujú.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Máte obezitu
Mať Index telesnej hmotnosti, známy aj pod skratkou BMI, vyšší ako 30 znamená, že s veľkou pravdepodobnosťou máte nižšiu hladinu dobrého cholesterolu a vyššiu hladinu zlého cholesterolu. To, či budete naďalej obézni alebo sa pokúsite schudnúť, je plne na vás. Druhá možnosť je ťažšia, ale stojí za to nie len v otázke vysokého cholesterolu.

3. Chýba vám fyzická aktivita
Čím viac pohybu máte, tým je menšia pravdepodobnosť toho, že budete mať nadváhu alebo obezitu. Cvičenie však neovplyvňuje hladinu cholesterolu len týmto spôsobom. Cvičenie totiž aj priamo podporuje hladinu dobrého cholesterolu, s ktorým bojuje proti tomu škodlivému LDL cholesterolu.

4. Neviete prestať s fajčením
Na čo čakáte, aby ste prestali s fajčením? Fajčenie zvyšuje riziko predčasného úmrtia, podporuje rozvoj rôznych ochorení, vrátane rakoviny, a takisto znižuje hladinu dobrého HDL cholesterolu a poškodzuje steny ciev. Keď vám niekto povie, že si fajčením škodíte, nemôžete nad tým s pokojným svedomím mávnuť rukou.

Letný režim, pôvodne z 16.12.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist