InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Dôvody, prečo ste neustále unavení

03. februára 2017
Dôvody, prečo ste neustále unavení
Každý vie, že nedostatok spánku spôsobí, že sa budete nasledujúci deň cítiť unavene a potiahne sa to s vami celý deň. Je však aj niekoľko iných dôvodov, pre ktoré sa cítite konštantne unavení.

Niektoré z nasledujúcich dôvodov sa dajú odstrániť poľahky, iné si vyžadujú odbornú liečbu. Dôležité však je, aby ste si ich boli vedomí. Na kvalitu života a produktivitu vplývajú tieto dôvody únavy:

1. Nedostatok pohybu - cvičenie a pohyb sú dobré pre telo i mozog. Dokonca aj ľahké cvičenie dokáže zvýšiť u človeka pozornosť a energiu. Naopak, nečinnosť vedie k únave. Tú spôsobuje aj dlhé sedenie, ktoré spôsobuje aj iné zdravotné problémy. Preto by ste si mali robiť prestávky vyplnené minimálne krátkymi prechádzkami.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Diéta bohatá na tuky a cukri - je dokázané, že diéta bohatá na tuky má za následok rast ospalosti počas dňa. Dobré nie je ani konzumovať veľa jedál bohatých na cukor. Ten spôsobí, že vám po čase dramaticky klesne hladina cukru v krvi, čo spôsobí únavu.

3. Nedostatok železa - hlavne u žien je rizikom aj nedostatok železa, bez ktorého nedokážu červené krvinky dostatočne efektívne okysličovať telo, čo vedie k poklesu energie. Hovädzina, zelená listové zelenina či tofu sú najlepšími zdrojmi tohto vitamínu. jeho absorpciu zlepšuje vitamín C.

4. Nepravidelný spánkový cyklus - optimálne pre dobitie energie je nechať telo odpočívať v rovnaký čas rovnako dlho. Znamená to dodržiavať sedem dní v týždni rovnaký čas zaspávania i vstávania. To je ideálne. Čím väčšie výchylky v tomto cykle sú, tým väčší pokles energie vás môže počas dňa čakať.

5. Prostredie v spálni - pred spaním by ste si mali dať pauzu od pozerania do obrazoviek, ktoré vyžarujú svetlo. Vaša spálňa by mala byť čo najtmavšia a nemalo by v nej byť ani príliš teplo. Ideálna teplota pre spánok je 15 až 20 stupňov Celzia.

6. Vaše pracovisko - možno je to prekvapujúce, ale aj neporiadok a príliš veľa vecí na pracovisku u vás dokážu vyvolať únavu. Mozog sa totiž musí vyrovnávať s nadmerným množstvom stimulov.

7. Nedostatok tekutín - únavu spôsobuje aj dehydratácia. Preto je dôležité prijímať dostatok tekutín. Avšak, nie sladených ani alkoholických. Najlepšou voľbou je voda.

8. Alkohol pred spaním - alkohol vás možno uvoľní a pred spánkom oťapí, ale jeho výhody u rýchlejšieho zaspania aj končia. Počas samotného spánku totiž redukuje REM fázu.

9. Depresia - jedným z hlavných symptómov depresie je únava. Ak máte teda aj iné symptómy, ako napríklad pocity smútku či prázdna, mali by ste zvážiť odbornú pomoc a zmeniť svoj životný štýl.

10. Spánková apnea - ak aj spávate dosť dlho, no stále bez zjavných príčin vstávate unavení, možnou príčinou je aj spánková apnea, čo je porucha spánku, pri ktorej dochádza ku krátkym prestávkam v dýchaní.

11. Nedostatok slnečného žiarenia - moderný spôsob života vedie ľudí k tomu, aby trávili viac času v interiéroch. Nanešťastie, nedostatok slnečného žiarenia môže viesť k nedostatku vitamínu D, ktorý ovplyvní hladinu melatonínu a spôsobí nárast únavy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist