InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Päť mýtov, ktoré ženám bránia vybudovať špičkovú kondíciu

08. apríla 2017
Päť mýtov, ktoré ženám bránia vybudovať špičkovú kondíciu
Svet ženského fitness je bohatý na mýty a my sa dnes pokúsime raz a navždy zničiť päť z nich. Zabudnite na to, že sú pravdivé, a vo vašej snahe vybudovať lepšie a krajšie telo urobíte citeľné pokroky.

Mýtov sa vyskytuje veľa, ale týchto päť je pomerne významných:

1. Ženy musia cvičiť inak ako muži
Muži trénujú tvrdo, aby sa z nich stali veľkí svalovci. Možno si preto myslíte, že ako žena musíte trénovať ľahšie, aby ste si svaly len spevnili. To je však omyl. U mužov aj žien platia rovnaké počty opakovaní a relatívne váhy pri rôznych cieľoch. Ak chcete budovať silu, je to s váhou, s ktorou zvládnete urobiť jedno až päť opakovaní. Ak chcete budovať svaly, počet opakovaní sa zvyšuje na šesť až 15. A nemusíte sa báť toho, že tie svaly budú také veľké ako u chlapov. Chýba vám totiž testosterón.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ženy potrebujú veľa kardia
Toto je jeden z najčastejších mýtov. Kardio je dobrá vec, ale všetkého príliš škodí. Môžete z neho získať výsledky, ale pri veľkom množstve je ťažko udržateľné. Preto by ste mali skúšať pestré druhy kardio tréningov, medzi ktoré patrí aj HIIT či tabata, ale aj cvičiť s činkami. Ak si na posilňovanie zvyknete, užijete si s ním aj pomerne dosť zábavy.

3. Najlepšie na chudnutie je jesť minimum sacharidov
Ak už ste aj pochopili, že tukov v strave sa nemusíte báť, určite viete, že nepriateľom číslo jedna pri chudnutí sú sacharidy. Ani tie však nemusíte obmedzovať na minimum, a to najmä vtedy, keď sa venujete aj cvičeniu. Sacharidy sú totiž cenným zdrojom energie. Dôležité je vyberať si správne druhy – komplexné sacharidy bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.

4. Ženy nepotrebujú toľko bielkovín
Ženy nepotrebujú v absolútnom ponímaní jesť toľko bielkovín, ako muži, ale tiež majú svoje kalorické a výživové potreby. Ak chcú chudnúť alebo budovať svaly, potrebujú tiež vyšší príjem bielkovín. Tie pomáhajú k budovaniu a udržovaniu svalovej hmoty, k zlepšovaniu regenerácie po tréningu a zároveň lepšie človeka zasýtia. A koľko bielkovín je potrebných? 1,5 až 2,5 gramu na jeden kilogram vašej hmotnosti.

5. Ženy by nemali užívať kreatín
Z nejakého dôvodu sa ženy boja užívať kreatín. Ide však o bežný a rokmi overený doplnok výživy, ktorého účinky potvrdilo množstvo nezávislých štúdií. Aj ženám pomáha dodávať energiu, budovať silu, svaly, vytrvalosť a tým nepriamo podporovať aj chudnutie. Navyše, to ovplyvňuje aj priamo – jemne zrýchľuje pokojový metabolizmus.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist