InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako si môžete zlepšiť vertikálny výskok?

26. júna 2017
Ako si môžete zlepšiť vertikálny výskok?
Chcete skákať vyššie? Hráte basketbal, volejbal či hádzanú a potrebujete zlepšiť svoj vertikálny výskok? Potom si prečítajte nasledujúce rady, ktoré vám v tomto smere pomôžu urobiť citeľné pokroky.

Sú ľudia, ktorí majú prirodzený talent pre výskoky, no väčšina z nás potrebuje tvrdo pracovať, aby dokázala skákať do výšky s ľahkosťou. Aby ste vo výskokoch vynikali, potrebujete silné sedacie svaly, pružné bedrá a vyššiu dynamickú silu. Dosiahnete to tak, že do svojho tréningu pridáte nasledujúce tri komponenty:

1. STREČING
Ak sú vaše bedrá tuhé, nedokážete plne aktivovať sedacie svaly, ktoré sú pri vertikálnom výskoku mimoriadne dôležité. Preto je potrebné, aby ste sa venovali strečingu bedier. Po zahriati môžete ísť do pozície výpadu tak, že koleno zadnej nohy je na zemi a predné chodidlo je jemne pred kolenom. Trup vystrite, podsaďte panvu a tlačte bedrá vpred. Vydržte 30 sekúnd na oboch stranách.

Článok pokračuje pod reklamou


2. CVIKY NA ZADOK
Najlepším cvikom na rozvoj sily sedacích svalov sú ťažké drepy s činkou za krkom, pri ktorých idete nízko. Pohyb nezastavujete vtedy, keď sú stehná rovnobežné s podlahou, ale idete ešte nižšie. Ďalším vhodným cvikom je zdvíhanie panvy s obojručnou činkou alebo tzv. hip thrust, ktoré veľmi dobre precvičí aj adduktory. Cvik stačí vykonávať raz alebo dvakrát týždenne.

Ako sa vykonáva cvik hip thrust?


3. CVIKY NA ROZVOL SILY DOLNEJ ČASTI TELA
Nie len drepy, ale aj iné vzpieračské cviky vám dokážu pomôcť s vašim vertikálnym skokom. Konkrétne ide o premiestnenie silou a trh silou, ktoré sú excelentné pre rozvoj sily dolnej časti tela i výbušnosti. Treba sa dôkladne naučiť ich techniku a následne priebežne zvyšovať záťaž, aby rástla aj vaša sila a zlepšoval sa váš výskok. Stačí ich pritom cvičiť poriadne raz týždenne. Môžete raz týždenne absolvovať špecifický tréning alebo ich môžete zaradiť k svojim súčasným tréningom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist