InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Aké sú tajomstvá ľudí, ktorí sa dožívajú viac ako 90 rokov?

29. októbra 2017
Aké sú tajomstvá ľudí, ktorí sa dožívajú viac ako 90 rokov?
Väčšina z nás nebude mať dostatok šťastia, aby sa dožila 90. rokov. Niektorí ľudia sa ich však nie len dožijú, ale sú v nich aj vitálni. Šoférujú, starajú sa o domácnosť a dokonca aj tancujú. Niektorým to páli rovnako ako za mlada.

Aj vy by ste chceli dopadnúť tak, že by ste neskonali skoro, nemali na starosť vážne zdravotné alebo mentálne problémy? Potom sa môžete inšpirovať zvykmi, ktoré títo vyvolení jedinca dodržiavajú. Zamerali sa na ne vedci, ktorí chceli prísť na to, prečo sa dožívajú takého dlhého života.

Americkí výskumníci si zobrali na mušku ľudí nad 90 rokov, ktorí žili bez významných fyzických či mentálnych problémov. Dôvodom ich dlhovekosti nie je len genetika. Tá má podľa vedcov vplyv len na úrovni 20 až 30 percent. To znamená, že zvyšných 70 až 80 percent možno ovplyvniť.

Článok pokračuje pod reklamou


Pre lepšiu zdravotnú starostlivosť a nižšie riziká sa vo všeobecnosti dĺžka života pomaly naťahuje. Stále však nie je až také bežné vidieť skoro storočnú osobu, ako si užíva život. Aké lekcie si od takýchto osôb možno zobrať? Vedci zistili toto:

1. V strave klaďte dôraz na rastlinné zdroje - strukoviny, celé zrná, zeleninu.
2. Využívajte príležitosti na pohyb - prechádzky, práca v záhrade, upratovanie.
3. Majte vo svojom živote nejaký zmysel.
4. Zaraďte sa do duševne založenej komunity - napr. chodievajte do kostola.
5. Dbajte na kvalitný spánok a i počas dňa si nájdete čas na oddych (zdriemnutie).
6. Neprejedajte sa a nejedzte po zotmení.

Všetky tieto vlastnosti mali spoločné ľudia, ktorí sa dožili minimálne 90 rokov a stále boli v relatívne dobrom stave po fyzickej i mentálnej stránke. Ponaučenie z toho je, že aby ste žili čo najdlhšie, mali by ste sa zdravo stravovať, cvičiť, využívať svoj mozog, obmedziť stres, dopriať telu i mozgu oddych a byť k ľuďom milí.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist