InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Koľko proteínov by ste mali denne vypiť?

01. novembra 2017
Koľko proteínov by ste mali denne vypiť?
Proteínové nápoje. Na otázku, kedy by ste ich mali piť, možno nájsť odpoveď veľmi ľahko. S logicky nadväzujúcou otázkou, koľkokrát denne by ste ich mali piť, to už také ľahké nie je. Pokúsime sa na to odpovedať práve teraz.

V prvom rade je potrebné zistiť, koľko bielkovín potrebujete každý deň prijímať. To vo veľkej miere závisí od jednotlivca. Každý má inú potrebu, no všeobecným pravidlom je konzumovať 1,5 až 3 gramy bielkovín na každý kilogram vašej hmotnosti.

Keď už svoje požiadavky poznáte, snažíte sa ich naplniť. V prvom rade sa však koncentrujete na príjem živín z normálnej stravy. Uprednostňujte jedlá bohaté na túto bielkoviny. Vo všeobecnosti ide o rôzne druhy mäsa, vajcia, ryby, mliečne výrobky či aj niektoré rastlinné zdroje.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak zistíte, že potrebné množstvo bielkovín až tak ľahko zo stravy nenaplníte, až potom prichádzajú na rad doplnky výživy. Každý deň si zapisujte do denníka jedlá, ktoré jete i obsah ich kalórií a makroživín. Tak zistíte, koľko vám chýba k naplneniu cieľa.

Ak viete, že denne potrebujete získať 180 gramov bielkovín a zo stravy získate len 130 gramov, potom musíte proteínovými doplnkami doplniť zvyšných 50 gramov. To predstavuje dva proteínové nápoje denne.

Určite viete, že najvhodnejší čas na ich príjem je hneď po cvičení. A práve vtedy by ste si jeden z nich mali určite dať. Ten druhý si môžete dať niekedy medzi jedlami alebo hneď ráno. Viac ako dva nápoje by boli v tomto prípade zbytočné.

Koľko ich budete potrebovať v skutočnosti, záleží len na vás. Ak to bude jeden, bude to jeden. Ak to budú tri, budú to tri. Cieľom je však naplniť dennú potrebu bielkovín, aby ste optimalizovali proces regenerácie a rastu svalov.

Niekedy sa stane, že nebudete potrebovať žiaden. Niekedy sa ale môže stať, že ich budete potrebovať aj viac ako tri. Nie je to nevyhnutne zlé, ale mali by ste sa tomu vyhýbať a venovať v tom prípade väčšiu váhu svojej strave. Najviac bielkovín by malo pochádzať z nej.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist