InstagramFacebookYoutube
Tréning

Nemáte stojan na drepy? Nevadí, tu je riešenie!

20. novembra 2017
Nemáte stojan na drepy? Nevadí, tu je riešenie!
Chcete poriadne stimulovať svoje nohy a viete, že na to potrebujete vykonávať drepy. Ak nemáte k dispozícii stojan, môžete činku umiestniť za hlavu aj rukami. Ale to len v prípade, že je váha stále relatívne ľahká. Čo však robiť, ak bude ťažká?

Drepy sú základom rozvoja hmoty i sily dolnej časti tela. Na to, aby ste z nich čerpali maximum, musíte ich vykonávať s veľkou váhou. Čo však robiť, ak cvičíte doma a nemáte stojan, alebo práve nie je k dispozícii vo vašej posilňovni?

Žiaden bezpečný spôsob, ako ťažkú činku premiestniť za hlavu neexistuje, pokiaľ vám neasistujú minimálne ďalší dvaja siláci. Nemusíte však smútiť. Existuje riešenie, musíte byť len trochu kreatívni a otvorení k zmene.

Článok pokračuje pod reklamou


Namiesto klasických drepov alebo čelných drepov využijete jeden podceňovaný, ale rovnako fenomenálny cvik – hacken drepy s veľkou činkou. Tento cvik vám poskytne rovnako kvalitný stimul na rast sily a svalov vašich nôh.

Tento cvik môže byť v súčasnosti zabudnutý, ale má dlhú históriu a bol využívaní často v čase, kedy ešte kulturistom nenapadlo využívať nejaký stojan. Možno pre niektorých cvičencov vyzerá krkolomne, ale v skutočnosti nie je nebezpečnejší ako bežné drepy.

Samozrejmosťou je osvojiť si techniku cviku a váhu zvyšovať postupne. Spočiatku môžete byť trochu neistí pri ich vykonávaní, ale nevzdávajte sa a naučte sa techniku. Ako budete napredovať s váhou na činkách, tým budete aj silnejší a mohutnejší.

Mnohí cvičenci poznajú hacken drepy na stroji, ale tie s obojručnou činkou sú podstatné iné. Začínate tak, že činka je za vami. Pätami vystúpte na drevenú dosku alebo na kotúč. Nie je to nevyhnutné, ale vďaka tomu bude štvorhlavý sval stimulovaný lepšie.

Následne choďte do drepu a uchopte činku nadhmatom (dlane smerujú dozadu). Vypnite hrudník a spevnite chrbát. Teraz môžete činu zdvihnúť zo zeme a nohami vytlačiť váhu hore. Z hornej polohy sa následne pomaly vrátime do drepu. To je jedno opakovanie.

Uistite sa, že počas celého pohybu budete mať vystretý chrbát, vypnutý hrudník a pohľad uprený vpred. To je recept na to, aby ste eliminovali riziká zranení vyplývajúce zo zlej techniky. Tú si môžete sledovať v zrkadle. Takisto sa vyhýbajte tomu, aby činka narážala do vašich nôh.

Na záver video, na ktorom si hacken drepy môžete pozrieť:




Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist