InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Kreatín a ženy

Autorka: Lucka  /   23. decembra 2017
Kreatín a ženy
Ešte pred niekoľkými rokmi sme napísali článok, v ktorom sme sa snažili zodpovedať otázku, či by proteínové doplnky mali užívať aj ženy. Teraz sa v podobnom duchu pozrieme na to, ako je to v tomto smere so spojením kreatínu a žien.

Napriek tomu, že sa už dnes nikto nepozastaví nad ženami, ktoré sa v posilňovni trápia s ťažkými činkami, stále je trochu zvláštne spájať ich aj s niektorými bežne dostupnými doplnkami výživy. Mnoho ľudí stále verí, že napríklad kreatín je doplnok vhodný len pre mužov.

Skutočnosť je taká, že je to len mýtus. Kreatín je rovnako prospešný aj pre ženy. Aj pre ženy bude jedným z najlepších suplementov, ktorý telu dodá energiu, silu a podporí svalový rast.

Článok pokračuje pod reklamou


Kreatín je kombináciou troch aminokyselín glycínu, arginínu a metionínu, ktoré sa syntetizujú do adenozíntrifosfátu (ATP). Ten je dôležitý pre dodávanie energie počas tréningu. Možno jeho pomenovanie znie trochu umelo, ale je to látka prirodzene sa nachádzajúca v našom tele.

Telo ho však neobsahuje v dostatočnom množstve, aby sa vyrovnalo s fyzickou námahou spojenou s intenzívnym cvičením. Preto sa prijíma formou doplnku výživy, ktorý tréning dokáže zefektívniť. Budete môcť cvičiť tvrdšie, dlhšie a zotavíte sa rýchlejšie.

V súvislosti s kreatínom dochádza často k omylu, že sám od seba zvyšuje silu a buduje svaly. On len pomáha procesom, ktoré k týmto zlepšeniam vedú.

Kreatín je rokmi overený doplnok výživy, ktorý je vhodný aj pre ženy, ktoré majú takmer rovnakú úroveň vyčerpania ako muži, a preto má pre ne takmer identický význam ako pre mužov.

Aj ženy budú pociťovať zlepšenú výkonnosť, zníženú únavu, zvýšenú silu pri silových cvikoch a zlepšenie regenerácie. Navyše, je vhodný aj počas menštruácie, kedy ženám pomôže cvičiť stále efektívne.

Možno už ste presvedčené, že kreatín nie je pre vás taký zlý. Stále tu však môže byť aj obava z toho, že z neho budete nafúknuté alebo robustné. Aj to však môžete hodiť za hlavu, pretože to v skutočnosti tak nie je.

Pokiaľ ide o dávkovanie, aj u žien je vhodné prijímať ho v dávke 5g denne. Niektoré ženy dávku znižujú na 3 gramy, ale tá nie je až taká efektívna. Po troch až štyroch týždňoch užívania by ste si od neho mali na aspoň týždeň oddýchnuť.

Kedy ho užívať? Prakticky kedykoľvek. Môžete si ho dať pred tréningom i po ňom. V netréningové dni trebárs ráno. Rozpustiť si ho môžete vo vode i v džúse. Veľmi dobre sa pritom dopĺňa s rozvetvenými aminokyselinami BCAA.

Keď si teraz pôjdete nejaký kreatín pozrieť v obchode, možno vás vystraší to, že existuje mnoho alternatív. Tá základná, najoverenejšia, cenovo najdostupnejšia a odporúčaná má názov kreatín monohydrát.

Ak ste ešte nikdy predtým kreatín neužívali a stále nemáte istotu, najlepšie je jeho užívanie konzultovať s vaším doktorom alebo fitness expertom, ktorý dohliada na váš tréning, prípadne aj stravu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist