InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako uhasiť smäd? Aj týmito prekvapivými spôsobmi

23. februára 2018
Ako uhasiť smäd? Aj týmito prekvapivými spôsobmi
Cítite, že máte menej energie a o čosi horšiu náladu. Jedným z možných dôvodov môže byť nástup dehydratácie. Aby ste sa jej vyhli a uhasili smäd, nemusíte vždy siahnuť po vode. Môžete skúsiť aj týchto desať viac či menej prekvapivých spôsobov, ako dodať telu tekutiny.

1. Kokosová voda - už v názve je slovíčko voda, no tá kokosová dokáže ochrániť telo pred dehydratáciou efektívnejšie ako čistá voda. Obsahuje totiž aj draslík a niekedy aj sodík, ktoré pomáhajú aktívnym ľuďom udržať v tele viac tekutín.

2. Červený melón - toto ovocie vysokým obsahom vody nikoho asi neprekvapí. Obsahuje jej zhruba až 92 % svojho celkového objemu. Populárnou voľbou bude v teplých letných dňoch, kedy vás dokáže aj dobre osviežiť.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Šalát - šalát má ešte väčší objem vody, ako vodový melón. Až 95 % šalátu je tvorených vodou. Najviac sa z nej pritom situuje do vonkajších listov.

4. Rajčinová šťava - rajčinová šťava obsahuje vodu, vhodné množstvo sodíka a vďaka svojmu zloženiu má aj protirakovinové účinky.

5. Ovsené vločky - ak chcete uhasiť smäd a zároveň sa zdravo najesť, môžete zvoliť ovsenú kašu. Samotné ovsené vločky vodu neobsahujú, ale pri príprave sa do nich pridáva voda alebo mlieko.

6. Ryža - podobným prípadom ako ovsená kaša je aj ryža. Až 75 % z objemu uvarenej ryže tvorí voda. Väčšinou sa do nej pridáva aj soľ, ktorá dokáže vodu v tele udržať o čosi dlhšie.

7. Avokádo - z avokáda získate veľa cenných živín a zhruba dve tretiny jeho objemu tvorí voda, ktorá sa postará o hydratáciu.

8. Jogurt - jedna šálka jogurtu obsahuje prekvapivo až 85 % vody. Vápnik a zdraviu prospešné baktérie sú cenným bonusom.

9. Hamburger - tak tento pokrm v tomto zozname vás určite prekvapí. Bežný hamburger však obsahuje zeleninu s vysokým obsahom vody a i hovädzie mäso je po tepelnej príprave tvorene zo zhruba 60 % vodou.

10. Kuracie prsia - asi 69 % z kuracích pŕs v surovom stave predstavuje voda. Po varení sa časť z nej stratí, ale stále sa drží nad hranicou 60 %.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist