InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo je lepšie pre regeneráciu, sauna alebo ľadový kúpeľ?

11. marca 2018
Čo je lepšie pre regeneráciu, sauna alebo ľadový kúpeľ?
Je bežné vidieť, ako profesionálni športovci po ťažkom športovom výkone skončia vo vani, kde podporujú svoju regeneráciu v ľadovom kúpeli. Sú však aj takí, ktorí radšej zájdu do sauny s vierou, že práve tá pomôže ich zotaveniu. Čo je teda lepšie?

Medzi výhodami ľadového kúpeľa nájdete bežne spomínané: zvýšenú pozornosť, zlepšenie stavu pokožky a vlasov, zlepšenie imunitného systému, podporu chudnutia, zlepšenie nálady, či zlepšenie cirkulácie krvi, ktorá je kľúčová pre regeneráciu.

Výhody saunovania zahŕňajú znižovanie hladiny stresu, uľavovanie od bolestí, vyplavovanie toxínov von z tela, prečistenie pokožky, podporenie lepšieho spánku, podporenie imunitného systému, zlepšenie kardiovaskulárnej výkonnosti. Tiež ide o benefity, ktorý by regenerácii prospeli.

Článok pokračuje pod reklamou


Z tohto by sa tak ľahko víťaz vybrať nedal. Našťastie, sú tu aj vedecké štúdie. To „našťastie“ však ešte budeme musieť prehodnotiť. Pravdou totiž je, že ani vedci sa nevedia zjednotiť v tom, či je lepšie sa po tréningu schladiť alebo vystaviť telo teplu.

Nedávna štúdia zverejnená v renomovanom denníku New York Times tvrdila, že po zabehnutí maratónu by ste mali myslieť na horúci kúpeľ, nie na ľadový. V roku 2012 však vedci prišli na to, že ľadový kúpeľ po intenzívnom výkone pomáha znížiť zápalové procesy, čím sa urýchli regenerácia.

Na druhú stranu sa však už našli aj štúdie, ktoré tvrdili, že pre športovca by zápal mohol byť prospešný a v dlhodobom horizonte podporuje výkonnosť i rast svalov. Tým pádom by sa pozitívny vplyv ľadového kúpeľa na regeneráciu znížil na minimum.

Je tu však ďalší háčik. Austrálski vedci totiž v roku 2017 spochybnili, či ľadový kúpeľ má skutočne vplyv na znižovanie zápalov. Je to teda riadne zamotané. Čo však tieto všetky štúdie môžu naznačovať?

Záverom by mohlo byť, že či si vyberiete ľadový kúpeľ alebo saunu, je to z praktického hľadiska jedno. Vyberte si to, čomu viac veríte, resp. to, po čom sa cítite lepšie. A nezabudnite regeneráciu podporiť spôsobmi, ktoré sú dôležitejšie – dostatok oddychu, spánku a najmä kvalitnej výživy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist