InstagramFacebookYoutube
Tréning

Deload týždeň: Poľavením k väčším svalom

10. februára 2020
Deload týždeň: Poľavením k väčším svalom
Nie je možné neustále zvyšovať záťaže a neustále zvyšovať náročnosť tréningu a očakávať, že sa budú dosahovať neprestajné výsledky. Niekedy je receptom k úspechu nie pridať, ale ubrať. A na to slúži aj tzv. deload.

Anglické slovíčko „deload“ môžeme v tomto kontexte voľne preložiť ako obdobie zvoľnenia v tréningu. S úspechom ho aplikuje mnoho ľudí, niektorí týždeň, niektorí aj dlhšie. Deload týždeň je teda týždeň, počas ktorého budete brať trénovanie voľnejšie, zľavíte zo svojich nárokov a dodáte telu priestor navyše pre regeneráciu.

Možno sa vám to zdá ako strata času alebo kontraproduktívna záležitosť, ale takýto týždeň „na pol plynu“, ktorý je správne naplánovaný, vám nakoniec prospejete a vašu cestu za svalovými či silovými pokrokmi urýchli.

Článok pokračuje pod reklamou


Výhodou takéhoto zvoľnenia je, že sa predchádza potenciálnym zraneniam nie len svalov, ale aj kĺbov a väzív, ktoré sú pri intenzívnych tréningov veľmi namáhané. Tiež dochádza k ich lepšej regenerácii, pretože počas týždňov tvrdých tréningov nemuseli dostať vždy dostatok času na kompletné zotavenie.

Okrem zranení sa tiež znižuje riziko pretrénovania, ktoré nemá len svoje fyzické, ale aj psychické následky. Deload týždeň pomôže vášmu centrálnemu nervovému systému i vašej mentálnej stránke – od cvičenia a svojej cieľavedomej snahy si musíte raz za čas oddýchnuť aj duševne.

Takéto voľnejšie týždne môžete zaraďovať do svojho plánu pravidelne – napríklad každý štvrtý týždeň. Toto sa hodí najmä vtedy, ak cvičíte s intenzitou na hrane. Do troch týždňov dáte všetko, vo štvrtom zvoľníte.

Bežnejšie sa už stretnete s „deaload týždňom“ po každých dvoch mesiacoch tréningu, resp. po šiestich až ôsmich týždňoch. Toto je univerzálnejší variant a hodí sa aj športovcom a rekreačným cvičencom.

Súťažní kulturisti alebo skúsenejší kondiční cvičenci zase môžu ťažiť z voľného týždňa po každých 4 mesiacoch. V tomto prípade môžu byť voľné dokonca aj dva týždne, pričom nie je vzácnosťou, ak sa v jednom z nich cvičenie úplne vynechá.

Mimochodom, aj týždeň bez tréningu nie je na škodu. Ak aj aplikujete deload týždeň pravidelne napríklad trikrát do roka, raz ročne by ste si mali dať od cvičenia pauzu. Princíp je podobný ako u zvoľnenia – doprajete si fyzický i mentálny odpočinok a načerpáte novú energiu do ďalšej snahy.

Nabudúce už príde reč na to, ako k takémuto deload týždňu pristupovať konkrétne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist