InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Na cyklovýlet jedine s batohom na bicykel. Ako vybrať ten najlepší?

Autor: PR článok  /   24. septembra 2020
Na cyklovýlet jedine s batohom na bicykel. Ako vybrať ten najlepší?

Chcete mať všetko potrebné ihneď po ruke aj pri jazde na bicykli? Na kratší výlet, ale aj niekoľkodňový cyklovýlet sa vám bude hodiť špeciálny batoh na bicykel. Je z odľahčeného materiálu, má šikovne riešený chrbtový systém a disponuje radom ďalších vychytávok. Pýtate sa, ako vybrať ten správny cyklistický batoh?

Špecifiká batohu na bicykel

Na rozdiel od bežných športových batohov je batoh na bicykel prispôsobený tomu, aby ste o ňom pri jazde ani nevedeli. Zároveň ale poskytuje istotu, že v prípade potreby máte všetko potrebné hneď po ruke. Medzi jeho hlavné prednosti patrí chytro riešený chrbtový systém s dômyselným odvetrávaním a rad praktických aj bezpečnostných prvkov, vďaka ktorým máte zaistený maximálny prežitok z jazdy.

Akú veľkosť zvoliť?

Pri výbere vhodnej veľkosti batohu na bicykel je dôležité vedieť, na aké dlhé trasy ho budete využívať. Malý batoh s objemom do 10 litrov vám poskytne priestor len pre pár nutností, je preto ideálny na krátke vychádzky. Na celodenný výlet budete potrebovať väčšie zásoby jedla a vody vrátane náhradného oblečenia, s čím by si mal bez problémov poradiť batoh s objemom do 20 litrov. Pokiaľ sa chystáte šliapať do pedálov a prespávať pod šírym nebom niekoľko dní, siahnite po batohu s objemom nad 20 litrov, ktorý okrem vyššie zmieneného pojme aj spací vak.

Usadenie batohu na chrbte

Cyklistické batohy sú typické svojím prepracovaným chrbtovým systémom, ktorý musí svojim tvarom rešpektovať špecifické prehnutie chrbta pri jazde na bicykli. Navyše je vybavený anatomicky tvarovanými a nastaviteľnými ramennými popruhmi, ktoré je možné pri väčšine batohov zafixovať pomocou hrudné pása. Pri väčších batohoch sa stretnete aj s pásom bedrovým, ktorý má spoločne s ostatnými popruhmi aj pásmi jediný cieľ – zaistiť, aby batoh na chrbte perfektne sedel, nemenil vaše ťažisko a nevychyľoval vás tak z rovnováhy.

Odľahčený materiál, ktorý vetrá

Každý cyklista potvrdí, že čím ľahší náklad, tým pohodlnejšia a rýchlejšia jazda. Z toho dôvodu sú batohy na bicykel vyrobené zo zvlášť ľahkého materiálu, a to vrátane popruhov a pásov, ktoré bývajú sieťované. Okrem hmotnosti sa tiež uistite, že batoh disponuje spoľahlivým odvetrávacím systémom a dokáže účinne odvádzať pot z povrchu tela. Niektoré batohy sú za týmto účelom vybavené technológiou pozostávajúcej zo sieťoviny a penového polstrovania, ktorá dokáže zabrániť nepríjemnému prepoteniu.

Chytrá organizácia priestoru

Klasicky sa pri cyklistických batohoch stretnete s priestranným hlavným vreckom, ktoré často disponuje organizérom náradia. Vďaka tomu sa vám nestane, že by ste dlhé minúty hľadali konkrétnu vec a museli kvôli nej vysypať celý obsah batohu. Pri väčších batohoch býva hlavné vrecko doplnené o rad ďalších úložných priestorov, ktoré vám pomáhajú chytro zorganizovať veci v batohu. Patrí k nim menšie vrecko na doklady, špeciálne vrecko na cyklistické okuliare alebo bočné sieťované vrecko na fľašu s vodou alebo zloženú bundu. Praktickou vychytávkou je tiež háčik na kľúče alebo úchyt na cyklistickú helmu.

Dodržiavajte pitný režim

Cyklistický vak na vodu sa postará o to, aby ste v priebehu jazdy nezabúdali na pitný režim. Veľkou výhodou je, ak si kúpite batoh s integrovaným rezervoárom na vodu. Dokúpiť ho môžete aj samostatne, ale v takom prípade sa uistite, že máte cyklistický batoh, ktorý je na vak aspoň uspôsobený. To znamená, že disponuje špeciálnou priehradkou a predovšetkým otvorom na trubičku, ktorá je z batohu vedená do ramenného popruhu, kde je fixovaná pre ľahšie pitie vody počas jazdy.

Ďalšie užitočné vychytávky

Pred nepriaznivým počasím ochráni batoh aj s jeho obsahom nepremokavá pláštenka, ktorá sa často ukrýva v špeciálnom vrecku batohu a máte ju tak neustále poruke. O vašu bezpečnosť sa za zhoršených podmienok postarajú reflexné prvky alebo blikačky, ktoré je možné povesiť na špeciálne pútko.

Ako sa jednoducho zorientovať v širokej ponuke cyklistických batohov? Využite portál Heureka.sk – zrovnávač cien, vďaka ktorému nájdete všetky batohy na bicykel prehľadne na jednom mieste. Českí zákazníci môžu batohy na kolo vyberať na Heureka.cz. Porovnajte ich parametre a nezabudnite si prečítať recenzie používateľov, aby ste zistili, ktorý batoh bude pre vás ten pravý.



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist