InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako si prirodzene zvýšiť hladinu testosterónu?

15. novembra 2020
Ako si prirodzene zvýšiť hladinu testosterónu?
Testosterón je spájaný s mužstvom a so sexualitou mužov. Taktiež aj so zlými vecami, ako sú steroidy či agresivita. Faktom však je, že pokiaľ chcete fungovať v spálni a neobmedzovať svoje výkony v posilňovni, tak ho potrebujete mať na dobrej úrovni.

Faktom však je aj to, že starnúcim mužom sa hladina testosterónu prirodzene zmenšuje. A ak k tomu pridáme aj niektoré nepriaznivé vplyvy moderného životného štýlu, nedostatok by mohol trápiť aj mladšie ročníky.

Našťastie však existujú aj prirodzené spôsoby, ako si tento mužský pohlavný hormón zvýšiť. Prinášame vám ich sedem:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Pravidelne cvičte – základné viackĺbové cviky, ako sú mŕtve ťahy, tlaky či drepy, sú spojené s významným zvýšením hladiny testosterónu. Prínosom je najmä posilňovanie s ťažšími váhami, po ktorom dokáže byť tento hormón zvýšený celé dva dni.

2. Mávajte častejšie sex – čím viac pohlavných stykov budete mať, tým viac testosterónu si v sebe udržíte. Zvýši sa aj vaša sebadôvera a zníži hladina stresu. Ak nemáte partnerku, môžete sa vybrať alternatívnou „individuálnou cestou“.

3. Chodievajte na slnko – výskumníci v americkom Bostone zistili, že len 20 minút pod slnečnými lúčmi vám dokáže zvýšiť hladinu testosterónu v niektorých prípadoch až o 120 percent.

4. Jedzte zdravé tuky – diéta, v ktorej prijmeme menej ako 40 % energie z tukov, vedie k znižovaniu hladiny testosterónu. Zaraďte preto do stravy olivový olej, vaječné žĺtka, avokádo, orechy, semená a iné zdroje zdravých tukov.

5. Vyhýbajte sa alkoholu – alkohol zvyšuje kortizol a znižuje testosterol, pričom tento účinok môže trvať až 24 hodín.

6. Nepodceňujte kvalitu spánku – práve počas spánku u vás telo vyprodukuje najviac testosterénu. Ak teda nespíte dostatočne dlho, uberáte sa aj o jeho množstvo. V tomto prípade je ideálne minimum 8 hodín, ale postačí aj 7.

7. Vyhnite sa pretrénovaniu – začali sme cvičením a cvičením aj skončíme. Je síce pozitívne, ale všetkého veľa škodí a pravdou je to aj v tomto prípade. Ak u vás dôjde k pretrénovaniu, bude sa zvyšovať hladina kortizolu, ktorý dokáže znížiť testosterón aj o 40 percent.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist