InstagramFacebookYoutube
Výživa

Mali by ste pridávať do kávy olivový olej? Prečo?

6. 2. 2024
Mali by ste pridávať do kávy olivový olej? Prečo?
Nie je to tak dávno, čo populárna celosvetová sieť kaviareň priniesla na trh nový produkt – kávu obohatenú o olivový olej. Mali by ste ju skúsiť? Prečo? Na tieto otázky sa zamerali v magazíne Healthline.

Tak ako mnoho ľudí miluje chuť kávy a mnohí ju zase radi nemajú, taký bude asi prístup k chuti kávy s olivovým olejom. Prekvapivo sa však k sebe obe zložky hodia. Podstatné však je, čo vám prinášajú.

Extra panenský olivový olej podporuje činnosť mozgu, prospieva kĺbom, posilňuje srdcovocievne zdravie, redukuje hladinu cholesterolu a znižuje krvný tlak, ako aj bojuje proti zápalom.

Článok pokračuje pod reklamou


Aj káva zase sama o sebe prináša niekoľko prínosov. Okrem dodávanie energie podporuje pozornosť, koncentráciu, mentálnu činnosť a bojuje proti depresii zlepšovaním nálady. Tiež sa predpokladá, že znižuje riziko mŕtvice, demencie či niektorých druhov rakoviny (vrátane pŕs, pečene či mozgu).

Kombináciou kávy a olivového oleja tak získame aj kombináciu ich prínosov. Nie je preukázané, že by navzájom svoje prínosy zvýrazňovali, ale aj tak je to výhra pre tých, čo predtým nečerpali výhody olivového oleja.

Jedna veľká šálka kávy s polievkovou lyžicou olivového oleja vytvoria bohatšiu a krémovejšiu textúru nápoja a pre väčšinu ľudí nebude žiadnym zdravotným rizikom. Samozrejme, pri pití tohto nápoja je dôležitá aj miera.

Hoci je olivový olej zdrojom dobrých tukov, stále je na tuky veľmi bohatý a ruka v ruke s tým ide aj vysoký obsah kalórií. Jedna polievková lyžica ich obsahuje až 120, čo nie je množstvo, aké by všetci ľudia potrebovali.

Svoje mínusy má aj samotná káva. Asi štyri šálky denne sú množstvo, ktoré možno brať za bezpečné. U tehotných žien klesá na polovicu. Ide najmä o obsah kofeínu, ktorý môže viesť k nespavosti, triaške, bolesti hlavy či poklesu duševného zdravia.

Pozri aj: Sóda bikarbóna v káve: 3 dôvody, prečo ich spojiť dokopy


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist