InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Výber bežeckej obuvi - začiatočník vs. profesionál

Autor: PR článok  /   19. januára 2024
Výber bežeckej obuvi - začiatočník vs. profesionál
Zdroj foto: astrosystem / stock.adobe.com


Pravidelne beháte alebo sa pohrávate s myšlienkou, že by ste sa dali na túto kardio aktivitu? Vaša skúsenosť s behom bude závisieť práve na kvalitných teniskách, tak si dajte na výbere záležať. Pozor! Začiatočník bude mať iné nároky ako profesionál, ktorý má už stovky nabehaných kilometrov za sebou.

Bežecká obuv pre začiatočníkov

V prípade, že ste začiatočník v rekreačnom behaní, by ste sa pri výbere bežeckej obuvi mali v prvom rade zamerať na pohodlie a prevenciu zranení. Začiatočníci často nie sú zvyknutí na záťaž, ktorú beh môže predstavovať pre ich nohy a kĺby, takže bežecká obuv s dostatočným odpružením a podporou môže pomôcť minimalizovať túto záťaž. Dobre padnúca obuv je tiež nevyhnutná na zabránenie vzniku pľuzgierov a iných nepríjemností, ktoré môžu začiatočníkov odradiť od pokračovania v ich novej aktivite. Hľadajte pánsku či dámsku bežeckú obuv, ktorá poskytuje stabilitu, oporu a má pohodlný strih, ktorý umožňuje prirodzený pohyb chodidla.

Obuv na behanie pre profesionálov

Na druhej strane, profesionáli v behaní majú často veľmi špecifické potreby, pokiaľ ide o ich bežeckú obuv. Môžu vyžadovať obuv určenú pre špecifické terény alebo vzdialenosti, prípadne obuv, ktorá vyhovuje ich jedinečnému bežeckému štýlu. Profesionáli pravdepodobne využijú bežeckú obuv ON Running, ktorá ponúka rovnováhu medzi ľahkou konštrukciou pre rýchlosť a strategickým tlmením pre ochranu pred nárazmi. Ďalším rozhodujúcim faktorom pre profesionálov je priedušnosť, pretože majú tendenciu behať dlhšie vzdialenosti a potrebujú obuv, ktorá dokáže zabrániť prehriatiu počas aktivity.

Faktom je, že výber bežeckej obuvi - začiatočník verzus profesionál, sa nakoniec odvíja od pochopenia individuálnych potrieb a preferencií. Stojí za to investovať čas do skúmania a skúšania rôznych modelov a značiek, aby ste našli perfektne padnúcu obuv. Pamätajte, že to, čo najlepšie vyhovuje jednému bežcovi, nemusí nevyhnutne vyhovovať inému. Preto sa pri výbere správnej bežeckej obuvi pre vaše potreby vždy odporúča poradiť sa s odborníkmi alebo skúsenými bežcami.

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist