InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako kryptonit: Brzdí alkohol rast svalov?

13. 2. 2024
Ako kryptonit: Brzdí alkohol rast svalov?
Ak chcete budovať svaly, vo vašom záujme je robiť veci, ktoré k tomu napomáhajú, a vyhýbať sa veciam, ktoré vám v tom brania. A alkohol by mohol byť veľký faktor v obmedzovaní svalových prírastkov.

Marc Lobliner pre FitRx priniesol hneď 10 dôvodov, prečo je pitie alkoholu zlý nápad pre ľudí s cieľom budovať svalovú hmotu:

Znižuje testosterón – testosterón je veľmi dôležitý hormón pre budovanie svalov a sily. Alkohol pritom u mužov dokáže jeho hladinu znížiť až o 23 percent!

Článok pokračuje pod reklamou


Narúša proteínovú syntézu – budovanie nových svalových vlákien nastáva počas proteínovej syntézy, takže to posledné, čo by ste chceli, by bolo narušiť ju. A presne to alkohol robí. Nevyužijete vďaka nemu jej plný potenciál.

Dehydratuje – alkohol môže viesť až k dehydratácii, čo má negatívny vplyv na tréningovú výkonnosť a vytrvalosť. Voda je zároveň nevyhnutná pre svalový rast, takže aj telu sa budú svaly budovať ťažšie.

Obmedzuje absorpciu živín – vplyv alkoholu na žalúdok a črevá je taký, že môže znížiť ich schopnosť absorbovať živiny. Aj tie, ktoré sú dôležité pre regeneráciu a rast svalov.

Zvyšuje ukladanie tukov – pravidelná konzumácia alkoholu je spojená s priberaním, no nie svalovej hmoty, ale tukovej. Má teda negatívny vplyv na vaše telesnú kompozíciu.

Narúša spánok – spánok je dôležitý pre rast svalov a regeneráciu, no konzumácia alkoholu ho vie narúšať. Znižuje kvalitu REM fázy spánku, ktorá je pre zotavovanie najdôležitejšia.

Zvyšuje riziko zranení – dehydratácia a vplyv na motorické schopnosti človeka môžu zvýšiť riziko utrpenia zranení svalov či väzív.

Oslabuje imunitu – čím budete mať slabšiu imunitu, tým náchylnejší budete na infekcie a choroby. To môže mať negatívny vplyv aj na vás tréning, pretože nebudete trénovať tak konzistentne a kvalitne.

Spomaľuje regeneráciu – pre svalový rast je regenerácia kľúčová, no konzumácia alkoholu negatívne vplýva na jej procesy. Môže viesť k zápalom, čo regeneráciu spomaľuje.

Môže viesť k závislosti – zabúdať netreba ani na to, že sa u niekoho môže vyvinúť až závislosť, ktorá nie je negatívna len pre váš tréning, ale pre celý váš život.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist