InstagramFacebookYoutube
Tréning

Kardio nie je len o chudnutí a srdci: Aké ďalšie prínosy má kardiovaskulárny tréning?

4. 3. 2024
Kardio nie je len o chudnutí a srdci: Aké ďalšie prínosy má kardiovaskulárny tréning?
Kardio je označenie kardiovaskulárneho tréningu v skratke. Táto forma cvičenia sa využíva ako nástroj chudnutia a naberania kondície. Je známe, že prospieva srdcu. Ani to však nie je jeho posledný prínos.

Kardio podporuje chudnutie priamym (počas cvičenia) či nepriamym (po docvičení) pálením kalórií. Zároveň aj z jeho názvu vychádza, že je prospešné pre kardiovaskulárne zdravie. Zlepšuje kondíciu, znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, znižuje hladinu cholesterolu a dostáva pod kontrolu krvný tlak.

Všetko sú to dôležité aspekty pre lepší a dlhší život, no z kardia môžete vyťažiť ešte oveľa viac. Prínosom je aj nasledujúcich šesť vecí:

Článok pokračuje pod reklamou


Posilnenie imunity – pravidelné cvičenie podporuje imunitný systém človeka, vďaka čomu budete odolnejší voči chorobám a budete nimi prechádzať s ľahšími symptómami. Hoci pre oxidačný stres spôsobuje dočasný zápal, pravidelné cvičenie má časom protizápalové účinky.

Regulácia krvného cukru – fyzická aktivita pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, zlepšuje inzulínovú senzitivitu a tým znižuje riziko rozvoja cukrovky druhého typu. Najlepšie výsledky v tomto smere jedinci mali, ak sa venovali aj kardiu, aj posilňovaniu.

Posilnenie mozgu a duševného zdravia – cvičenie ovplyvňuje neuroplasticitu mozgu, čo vedie k lepšiemu kognitívnemu fungovaniu a znížení rizika demencie. Kardio je prospešné aj pre ľudí v počiatočných štádiách Alzheimerovej choroby a aj pre tých, ktorých sužujú depresie či úzkosť. Vďaka endorfínom a serotonínu zlepšuje náladu.

Zlepšenie kvality spánku – v tomto prípade vzniká zaujímavý kruh – tréning pomáha zlepšiť kvalitu vášho spánku a kvalitnejší spánok zlepšuje vašu tréningovú výkonnosť. Pravidelné cvičenie vám uľahčí zaspávania a pomôže k dlhšiemu a kvalitnejšiemu spánku.

Zlepšenie výkonnosti u silových športovcov – potrebujete kardio, aj keď sa venujete posilňovaniu? Silový tréning je anaeróbny, a tak nie je na škodu využívať aj aeróbny tréning. Tým je kardio, ktoré sa v ľahkej až miernej intenzite hodí pre aktívny deň regenerácie. Zníži hladinu kortizolu a pomôže redukovať zápaly, čo prospieva regenerácii medzi silovými tréningami.

Boj proti osteoporóze – pre ľudí s rizikom osteoporózy alebo s osteoporózou sa odporúča kardio, ktoré spomaľuje rednutie kostí. Ide o aktivity, pri ktorých sa využíva váha vášho tela, čiže chôdza alebo ľahký beh. Pri bicyklovaní a najmä plávaní taký efekt nie je, pretože záťaž na kĺby a kosti je významne znížená.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist