InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kofeín je prínosný. Má však aj tieto vedľajšie účinky

5. 3. 2024
Kofeín je prínosný. Má však aj tieto vedľajšie účinky
Kofeín je vo všeobecnosti považovaný za bezpečnú látku. Má však aj riziká. Ak to s jeho príjmom preženiete, môžete pocítiť niekoľko vedľajších účinkov.

Či už kofeín prijímate z kávy, čaju, doplnku výživy alebo iného zdroja, chcete od neho v prvom rade to, aby vám dodal energiu. Ukázalo sa však, že tiež zlepšuje náladu, podporuje spaľovanie tukov a zlepšuje fyzickú i mentálnu výkonnosť.

Každý človek má na kofeín inú toleranciu, takže sa u každého líši aj hraničné množstvo, ktoré už zvyšuje riziko vedľajších účinkov. Medzi ne patria:

Článok pokračuje pod reklamou


Podráždenosť – podráždenosť a nervozita sú jedným z najbežnejších prejavov nadmerného príjmu kofeínu. Stres významne zvyšuje už 300 mg kofeínu denne.

Nespavosť – keďže kofeín je stimulačná látka, môže negatívne pôsobiť na kvalitu a kvantitu spánku. A to už pri nižších dávkach, keď ho prijímate neskoro popoludní.

Tráviace ťažkosti – kofeín môže zlepšiť pohyblivosť čriev a trávenie, no väčšie dávky môžu viesť k preháňaniu a gastroezofageálnej refluxovej chorobe.

Vysoký krvný tlak – kofeín u väčšiny ľudí nezvyšuje riziko srdcových ochorení, no ukázalo sa, že zvyšuje krvný tlak, keď sa prijíma vo vysokých dávkach alebo pred cvičením, ako aj u ľudí, ktorí na kofeín zvyknutí nie sú.

Zvýšený tep srdca – stimulačný efekt kofeínu sa prejaví aj tým, že vaše srdce bude biť rýchlejšie. Vyšší príjem môže u niektorých ľudí zmeniť aj rytmus tlkotu srdca. Množstvo kofeínu, ktoré to spôsobuje, je variabilné u každého jedinca. Ak teda tento prejav pociťujete, obmedzte príjem kofeínu.

Zvýšená potreba močiť – kofeín vo vyšších dávkach stimuluje aj mechúr. To sa prejaví častejší močením a nutkaním na močenie.

Únava – hoci kofeín poskytuje energiu, môže nepriamo viesť k únave, keď jeho efekt vyprchá.

Rozklad svalov – rabdomyolýza je vážny stav, pri ktorom poškodené svalové vlákna vstupujú do krvného obehu, čo vedia až k zlyhaniu pečene a iným problémom. Spojená je pritom aj s nadmerným pitím kávy, hoci je v tomto prípade skôr vzácna. Riziko jej rozvoja môžete znížiť obmedzením príjmu kofeínu na 400 mg za deň.

Závislosť – ak si na vyšší príjem kofeínu zvyknete, po niekoľkých hodinách bez jeho príjmu môžete pociťovať fyzické aj mentálne syndrómy závislosti, ako sú bolesti hlavy či únava.

Zdroj: Healthline


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist