InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Dokáže rybí olej zlepšiť kompozíciu vášho tela?

20. 3. 2024
Dokáže rybí olej zlepšiť kompozíciu vášho tela?
Pomáha rybí olej so spaľovaním tukov a budovaním svalov? V minulosti sa verilo, že áno. Potom skôr, že nie. Ako to napokon s užívaním tohto doplnku výživy je? Odpoveď priniesol Chris Shugard z T Nation.

Rybí olej, ktorý tvoria omega-3 mastné kyseliny, dokáže zlepšiť kompozíciu nášho tela, ak ho užívate v dostatočnej miere a dáte mu čas na to, aby sa stihol prejaviť.

Shugard poukázal na jednu z nových štúdií, ktorá u jednej skupiny mužov a žien venujúcich sa posilňovaniu využívala 4,5 gramu rybieho oleja denne a u druhej 4,5 gramu placeba. Obe skupiny sa venovali trikrát do týždňa rovnakému tréningu a dodržiavali svoju zvyčajnú diétu s príjmom minimálne 1 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti. Po 10 týždňoch sa posúdili pokroky medzi nimi využitím DEXA scanu a zhodnotil sa ich príjem omega-3 mastných kyselín.

Článok pokračuje pod reklamou


Aké boli výsledky?

Pokiaľ išlo o čistú svalovú hmotu, skupina užívajúca doplnok výživy nabrala v priemere 1,8 kg nových svalov, kým skupina užívajúca placebo 1,35 kg.

Kým kontrolná skupina nespálila v priemere ani gram tuku, rybí olej pomohol spáliť 0,9 kg tuku. V relatívnom ponímaní sa tak u skupiny užívajúcej predmetný suplement znížil podiel telesného tuku o 1,4 %, kým u kontrolnej o 0,6 %.

Už len toto prezrádza, že rybí olej má vplyv na zmenu telesnej kompozície. Rovnaká štúdia tiež ukázala, že sa zlepšili vo väčšej miere maximálne sily u drepov a tlakov na lavičke u jedincov, ktorí ho užívali. A to je skvelý záver pokiaľ ide o doplnok výživy, ktorý sa prakticky užíva len zo zdravotných dôvodov.

A hoci niektorí vedci tieto rozdiely označili za štatisticky nevýznamné, dlhoroční cvičenci vedia, aké ťažké je nabrať nové svaly a spáliť tuky, takže aj takýto rozdiel určite v praxi poteší a je pre nich významný.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist