InstagramFacebookYoutube
Tréning

Vybudujte si proporcionálne kvalitnú postavu

25. apríla 2016
Vybudujte si proporcionálne kvalitnú postavu
Budovať svaly je vcelku zábavná záležitosť, ale už menej zábavné je, keď si vybudujete postavu, v ktorej evidentne niektoré oblasti dominujú a naopak, niekto značne zaostávajú.

Vybudovanie kvalitnej a dobre vybalansovanej postavy však nie je až také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Vo všeobecnosti sa to dá zjednodušiť na dve oblasti, ktoré nemôžu ujsť vašej pozornosti.

Spodná časť tela

Jedna z najväčších nedokonalostí postavy je, keď máte namakaný vršok tela, ale biedny spodok. Je to pritom najčastejšia chyba kondičných cvičencov. Tí, ktorí sa venujú aj súťaženiu, vedia, že nohy rozhodujú súťaže, a tak si ich nedovolia ignorovať. U bežných ľudí to však nie je na pohľad také dôležité – nohy sú väčšinou zakryté a nepatria medzi svaly, ktorým ženy venujú najväčšiu pozornosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Existujú však aj extrémy, ktoré možno nazvať aj slepačie nohy. Nestáva sa to často, ale niektorí cvičenci zanedbávajú nohy tak veľmi, že kým horná časť už pomaly pripomína telo kulturistu, spodná človeka, ktorý nikdy v posilňovni nebol. A nie je to pekný pohľad.

Tréningu nôh je teda potrebné venovať pozornosť, ak chceme vybudovať vybalansovanú postavu. Okrem toho však prináša aj iné výhody. Pri ich cvičení sa vyplavuje do tela najviac anabolických hormónov, ktoré podporujú rast svalov v každej oblasti tela. Takisto ním zvyšujete svoj metabolizmus a tým pádom si uľahčujete spaľovanie tukov. Viac vo všeobecnosti vám aj ľahšie pomôže udržať vyrysovanejšiu postavu – a stehná sú naozaj veľká svalová partia.

Zadná časť tela

Ako už sme naznačili, u bežných ľudí nepatria nohy práve medzi výstavnú partiu. Ženám ako prvé udrú do očí hrudník, brucho, bicepsy či ramená. Všimli ste si niečo zaujímavé na tomto prehľade? Ide o partie, ktoré vidno pri čelnom pohľade do zrkadla. A čo zadná časť tela? Aj tú mnohí kladú na druhú koľaj. A tá koľaj vedie do stanice s názvom „nedokonale vybalansované postava“.

Široký a hrubý chrbát by mohol byť aj lepšou vizitkou toho, ako kto v posilňovni cvičí. Je ho ťažšie cvičiť, cvičenci doň nevkladajú toľko snahy, a práve to ukáže, či ste disciplinovaní a ochotní tvrdo pracovať. Chrbát je najväčšou svalovou skupinou človeka a stará sa o veľkú časť sily hornej časti tela. Podobne ako nohy vyplavuje veľké množstvo anabolických hormónov a pomáha predchádzať zraneniam.

Povestné véčko je výsledkom poctivého tréningu chrbta. Ešte krajšie je zo zadného pohľadu. A preto treba venovať priestor aj jeho tréningu, či tréning zadnej časti ramien, ktoré vylepšujú pohľad na postavu zozadu i z boku. A tiež patria medzi tie najčastejšie zaostávajúce partie. A pokiaľ ide o paže, tá zadná svalová skupina tvorí ich väčší objem. Napriek tomu sa mnohí viac sústredia na bicepsy ako tricepsy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist