Vyššia intenzita, viac svalov. Skúste tieto skvelé kombinácie cvikov pre supersérie
Koľko tuku potrebujete spáliť, aby ste odkryli tehličky?
Zaručené tipy, ktoré okamžite pomôžu žene schudnúť
Strukoviny vás zasýtia lepšie ako mäso
Reklama
Výživa

Spôsobujú umelé sladidlá priberanie?

ikonkaPridaný cukor je jednou z najnebezpečnejších vecí pre ľudské zdravie, no nanešťastie je jeho konzumácie veľmi vysoká. Je takmer vo všetkom a zo života ho odstránite len ťažko. Pre jeho veľkú konzumáciu vznikli aj umelé sladidlá.

Vďaka umelým sladidlám výrobcovia v prvom rade znižujú náklady na výrobu. Vy vďaka nim dokážete cítiť cukor, no zdanlivo bez jeho metabolických vedľajších účinkov. Navyše neobsahujú kalórie. Preto sa stali u niektorých spotrebiteľov obľúbené.

Na trhu je k dispozícii veľa odlišných umelých sladidiel, no my sa zameriame na tri najbežnejšie: sacharín, aspartám a sukralózu. Aké sú ich výhody a nevýhody z pohľadu využitia?

Sacharín - výhodou je, že sa hodí do teplých i studených jedál, je ideálny pre pečenie, varenie, nápoje i zmrzlinu. Má však trpkú príchuť a niektorým ľuďom spôsobuje alergickú reakciu.

Aspartám - nie je až taký tŕpky, no pri vysokých teplotách stráca svoju sladkosť. Inak je veľmi sladký, a preto je vo výrobe obľúbenou náhradou cukru. Pre pečenie nie je ideálny. S jeho menom sa spája zlá reputácia.

Sukralóza - je sladký a nemá žiadne kalórie. Obľubujú ho ľudia s cukrovkou a je veľmi bežne súčasťou spracovaných jedál. Ľuďom s citlivým tráviacim systémom však spôsobuje nadúvanie, plynatosť a iný žalúdočné problémy.

Väčšinou spotrebitelia uprednostňujú umelé sladidlá, pretože volia zdanlivo zdravšiu alternatívu a takú, ktorá im pomôže schudnúť alebo zabráni priberaniu. Nanešťastie, platí, že umelé sladidlá sú pre telo rovnako nebezpečné ako cukor a bežne spôsobujú tieto problémy:

1. Metabolický syndróm - vedci zistili, že ľudia využívajúci umelé sladidlá majú rovnakú šancu privodiť si vysoký tlak, vysokú hladinu cukru v krvi, viac tukov v oblasti brucha či vyššiu hladinu cholesterolu, ako tí, čo využívajú cukor.

2. Cukrovka typu 2 - ľudia si myslia, že umelé sladidlá ich ochránia pred cukrovkou, ale opak je pravdou. Prakticky v tomto smere nie je žiaden rozdiel, či požívate cukor alebo umelé sladidlo.

3. Srdcovocievne ochorenia - využívanie umelých sladidiel môže vyústiť do zvýšeného krvného tlaku. Jedna štúdia dokonca ukázala, že dlhodobé prijímanie týchto sladidiel zvyšuje riziko infarktu a mnohých iných srdcovocievnych ochorení.

4. Priberanie - áno, aj umelé sladidlá prispievajú k nadváhe a obezite. Dokonca americkí vedci zistili, že ľudia, ktorí pili diétne nápoje, pribrali viac váhy ako tí, ktorí pili nápoje s bežným cukrom.





Mohlo by vás zaujímať:

strukoviny-vas-zasytia-lepsie-ako-masoStrukoviny vás zasýtia lepšie ako mäso pat-podcenovanych-jedal-ktore-vam-pomozu-schudnutPäť podceňovaných jedál, ktoré vám pomôžu schudnúťnizkosacharidove-druhy-zeleniny-ktore-vam-pomozu-schudnutNízkosacharidové druhy zeleniny, ktoré vám pomôžu schudnúť aj-bravcove-maso-moze-byt-dobrym-zdrojom-bielkovinAj bravčové mäso môže byť dobrým zdrojom bielkovín jednoduche-sposoby-ako-sa-rozlucit-so-stravovacimi-zlozvykmiJednoduché spôsoby, ako sa rozlúčiť so stravovacími zlozvykmi
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Neprehliadnite
Najnovšie články
Fitness diskusia
Databáza cvikov
Facebook Twitter RSS

E-KNIHY ZADARMO   ·   COOKIES   ·   REKLAMA   ·   KONTAKT

© 2013 - 2017 SlovakFitness.sk
Webdesign and Internet media - Streftec TOPlist