Nemáte stojan na drepy? Nevadí, tu je riešenie!
Rozhovor s trénerom celebrít Diegom Sebastianom + ukážkový plán
5 rizík, ktoré hrozia každej žene s nedostatkom vitamínu D
Nečítate? Mali by ste začať. Toto sú výhody pravidelného čítania
Reklama
Výživa

Spôsobujú umelé sladidlá priberanie?

ikonkaPridaný cukor je jednou z najnebezpečnejších vecí pre ľudské zdravie, no nanešťastie je jeho konzumácie veľmi vysoká. Je takmer vo všetkom a zo života ho odstránite len ťažko. Pre jeho veľkú konzumáciu vznikli aj umelé sladidlá.

Vďaka umelým sladidlám výrobcovia v prvom rade znižujú náklady na výrobu. Vy vďaka nim dokážete cítiť cukor, no zdanlivo bez jeho metabolických vedľajších účinkov. Navyše neobsahujú kalórie. Preto sa stali u niektorých spotrebiteľov obľúbené.

Na trhu je k dispozícii veľa odlišných umelých sladidiel, no my sa zameriame na tri najbežnejšie: sacharín, aspartám a sukralózu. Aké sú ich výhody a nevýhody z pohľadu využitia?

Sacharín - výhodou je, že sa hodí do teplých i studených jedál, je ideálny pre pečenie, varenie, nápoje i zmrzlinu. Má však trpkú príchuť a niektorým ľuďom spôsobuje alergickú reakciu.

Aspartám - nie je až taký tŕpky, no pri vysokých teplotách stráca svoju sladkosť. Inak je veľmi sladký, a preto je vo výrobe obľúbenou náhradou cukru. Pre pečenie nie je ideálny. S jeho menom sa spája zlá reputácia.

Sukralóza - je sladký a nemá žiadne kalórie. Obľubujú ho ľudia s cukrovkou a je veľmi bežne súčasťou spracovaných jedál. Ľuďom s citlivým tráviacim systémom však spôsobuje nadúvanie, plynatosť a iný žalúdočné problémy.

Väčšinou spotrebitelia uprednostňujú umelé sladidlá, pretože volia zdanlivo zdravšiu alternatívu a takú, ktorá im pomôže schudnúť alebo zabráni priberaniu. Nanešťastie, platí, že umelé sladidlá sú pre telo rovnako nebezpečné ako cukor a bežne spôsobujú tieto problémy:

1. Metabolický syndróm - vedci zistili, že ľudia využívajúci umelé sladidlá majú rovnakú šancu privodiť si vysoký tlak, vysokú hladinu cukru v krvi, viac tukov v oblasti brucha či vyššiu hladinu cholesterolu, ako tí, čo využívajú cukor.

2. Cukrovka typu 2 - ľudia si myslia, že umelé sladidlá ich ochránia pred cukrovkou, ale opak je pravdou. Prakticky v tomto smere nie je žiaden rozdiel, či požívate cukor alebo umelé sladidlo.

3. Srdcovocievne ochorenia - využívanie umelých sladidiel môže vyústiť do zvýšeného krvného tlaku. Jedna štúdia dokonca ukázala, že dlhodobé prijímanie týchto sladidiel zvyšuje riziko infarktu a mnohých iných srdcovocievnych ochorení.

4. Priberanie - áno, aj umelé sladidlá prispievajú k nadváhe a obezite. Dokonca americkí vedci zistili, že ľudia, ktorí pili diétne nápoje, pribrali viac váhy ako tí, ktorí pili nápoje s bežným cukrom.



Zviditeľnite svoj e-shop, firmu či produkt na našom webe!

Mohlo by vás zaujímať:

mali-by-ste-vediet-dieta-s-vysokym-obsahom-soli-zvysuje-hladMali by ste vedieť: Diéta s vysokým obsahom soli zvyšuje hladpreco-by-mohla-byt-kava-po-cviceni-prospesnaPrečo by mohla byť káva po cvičení prospešná? maximalizujte-inzulinovu-odozvu-pre-vacsi-rast-svalovMaximalizujte inzulínovú odozvu pre väčší rast svalovpat-najhorsich-ingrediencii-spracovanych-potravinPäť najhorších ingrediencií spracovaných potravíncukor-moze-byt-aj-uzitocny-ako-ho-vyuzit-vo-vas-prospechCukor môže byť aj užitočný. Ako ho využiť vo váš prospech?
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Facebook Twitter RSS

E-KNIHY ZADARMO   ·   COOKIES   ·   REKLAMA   ·   KONTAKT

© 2013 - 2017 SlovakFitness.sk
Webdesign and Internet media - Streftec TOPlist