InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo by mohol byť HIIT tréning najlepší pre vaše telo i mozog?

04. októbra 2020
Prečo by mohol byť HIIT tréning najlepší pre vaše telo i mozog?
Nie je tajomstvom, že cvičenie ponúka mnoho výhod pre naše zdravie. Nedávna štúdia Univerzity Južnej Austrália pritom zistila, že pravidelným striedaním tréningových rutín môžete ešte pozitívnejšie ovplyvniť vaše telo i mozog.

Výskumníci sa primárne zameriavali na špecifické druhy tréningov a dĺžku cvičenia. Zaujímalo ich, ktoré sa podpíšu pod najväčšie zmeny v neuroplasticite. Tá odzrkadľuje schopnosť mozgu prispôsobiť sa zmenám pozmenením jeho funkčných a štrukturálnych vlastností. Keď dochádza k týmto zmením, stávajú sa pozitívne veci, akými sú učenie alebo získavanie nových zručností.

V štúdii vedci urobili 12 odlišných experimentov, ktoré zahŕňali 128 ľudí vykonávajúcich rôzne druhy aerobného tréningu. Všetky sa vykonávali na stacionárnom bicykli alebo bežeckom páse. Obmieňali sa čas a intenzita.

Článok pokračuje pod reklamou


Výsledkom toho bolo zistenie, že vysoko intenzívny intervalový tréning, známy aj pod skratkou HIIT, a konštantný tréning v miernej intenzite mali najlepšie výsledky, pokiaľ ide o neuroplasticitu u mladých zdravých jedincov. Horšie dopadli konštantné cvičenia v nízkej alebo vysokej intenzite.

Tento pozitívny efekt bol pozorovaný pri HIIT tréningu, ktorý trval 20 minút a zahŕňal striedanie krátkych intervalov v maximálnej intenzite s oddychovými intervalmi. Druhý úspešný tréning, v miernej intenzite, trval 25 minút.

Trendom v zdravom životnom štýle sa v ostatných rokoch stál práve vysoko intenzívny intervalový tréning. Výskumy naznačujú, že má niekoľko výhod oproti iným druhom cvičenia, či už z hľadiska tela alebo mozgu.

HIIT tréningy pália viac kalórií v kratšom čase, a tak urýchľujú spaľovanie tukov. Budujú efektívne kondíciu a vedci zistili, že majú aj pozitívny vplyv na predĺženie života – nedávna európska štúdia ukázala, že práve tento štýl cvičenia predlžoval teloméry. A čím sú dlhšie, tým je nižšie riziko skoršej smrti.

Ak vás zaujíma viac článkov o vysoko intenzívnom intervalovom tréningu alebo by ste chceli nejaký konkrétny HIIT tréning nájsť, môžete sa pozrieť TU.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist