InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Čo naznačuje, že smerujete k vyhoreniu? Ako ho včas odvrátiť?

25. 2. 2024
Čo naznačuje, že smerujete k vyhoreniu? Ako ho včas odvrátiť?
Vyhorenie je výsledok chronického stresu, ktorý zvyčajne spôsobuje dlhodobá práca pod tlakom. Ak k nemu dospejete, ovplyvní negatívne vašu pracovnú výkonnosť i ostatné aspekty vášho života. Preto je dobré včas zatiahnuť ručnú brzdu.

Aby ste mohli včas vyhorenie odvrátiť, musíte si byť v prvom rade vedomí toho, že sa k nemu blížite. Ako to zistiť? Magazín Healthline špecifikoval päť bežných príznakov:

Vyčerpanie - fyzické preťaženie sa môže prejaviť fyzickým vyčerpaním a únavou. Väčšiu záťaž cítite aj pri bežných činnostiach, ako je sprchovanie či varenie.

Článok pokračuje pod reklamou


Obavy a nedostatok motivácie - pociťujete úzkosť alebo strach súvisiaci s prácou a to aj po niekoľkých dňoch voľna. Vaša motivácia a nadženie sú nízke aj po dovolenke.

Problémy so spánkom - slabá spánková hygiena môže prispieť k vyhoreniu, ktorá vedie k problémom so spánkom, čím sa tvorí začarovaný cyklus. Ťažšie zaspávate, nemôžete zaspať, v noci sa budíte...

Nekonzistentná chuť do jedla - nechutí vám do jedla alebo sa dokážete nárazovo prejedať určitým pokrmom, ktorým sa snažíte získať psychický komfort. Strata apetítu sa skôr týka rána pred prácou.

Cynizmus a podráždenosť - nálada môže byť prvou vecou, ktorá bude ovplyvnená v počiatočných fázach vyhorenia. Ak mávate typicky dobrú náladu, no zrazu sa cítite frustrovane alebo podráždene, mohlo by to značiť aj nástup vyhorenia.

Ako sa vyhoreniu vyhnúť?

Ak pociťujete vyššie uvedené symptómy, mali by ste sa k vyhoreniu postaviť čelom a riešiť ho pomocou nasledujúcich piatich spôsobov:

Zvážte svoj čas strávený pred obrazovkou - v modernom svete sa do obrazoviek hladí v práci aj po nej. Aby ste znížili tlak z digitálneho sveta, mali by ste mať čas trávený za počítačom, mobilným telefónom, televíziou a podobne pod kontrolou. Určite by ste nemali večer pred spaním kontrolovať e-maily či správy na sociálnych sieťach.

Zamerajte sa na starostlivosť o seba - to je kľúčový bod a nie len vtedy, ak vás trápi vyhorenie. Cvičte, meditujte, zdravo sa stravujte. Nájdite si aktivity, ktoré vás budú napĺňať a pomôžu vášmu fyzickému i duševnému zdraviu.

Dajte si pauzu - dávajte si prestávky v práci, chodievajte do prírody, prechádzajte sa v parku, vetrajte si. Ak už sa vás vyhorenie týka, zoberte si z práce aspoň na dva týždne voľno.

Porozprávajte sa s profesionálom - často vám efektívne pomôže vyhorenie riešiť až odborník. Stojí za to obrátiť sa na neho a nestrácať tak čas.

Buďte otvorení zmenám - je ťažké predstaviť si iný život, ako ten, na ktorý sme zvyknutí a ktorí nám prináša určitý komfort. Musíte však byť otvorený odlišnému vzťahu k práci a voľnému času, keď je vaša energia a motivácia na minime. Vytvárajte si pevnejšie bariéry medzi prácou a osobným životom, zavádzajte do pracovného života opatrenia, ktoré obmedzia riziko vyhorenia a do osobného života aktivity, ktoré prospejú vášmu celkovému blahu, či už ide o spomínané cvičenie, meditáciu alebo podobne. Pri najhoršom sa zamyslite nad zmenou zamestnania.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist