InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Doplnok výživy EAA – čo to je a aký prínos pre vás má?

6. 3. 2024
Doplnok výživy EAA – čo to je a aký prínos pre vás má?
Existujú doplnky výživy, ktoré majú zaujímavé mená, no všeobecnej populácii nič nehovoria. Takým môže byť aj doplnok výživy skrytý pod skratkou EAA. Tá skrýva pojem, ktorý by už mohol čo to o tomto suplemente naznačiť.

EAA je skratka pre esenciálne aminokyseliny (v angličtine Essential Amino Acids). Tie zohrávajú vo vašom tele dôležitú úlohu, a to nie len z pohľadu zdravia, ale aj z pohľadu športovej výkonnosti. Zefektívňujú proteínovú syntézu, čo ocenia aj tí, čo sa snažia budovať svaly.

Tieto aminokyseliny si telo nevie vytvoriť samo, preto je dôležité dodávať mu ho externe jedlom alebo doplnkami výživy. Do tejto skupiny patria valín, leucín, izoleucín, metionín, treonín, fenylalanín, tryptofán, lyzín a histidín, hoci ten sa už radí skôr k semi-esenciálnym aminokyselinám.

Článok pokračuje pod reklamou


EAA by sa malo užívať dvakrát denne v dávke medzi 4-10 gramov.

A aké overené prínosy má? Walter Hinchman z Muscle&Strength poukázal na tieto tri:

1. Zväčšuje svalovú hmotu – už z vyššie uvedeného je zrejmé, že esenciálne aminokyseliny majú pozitívny vplyv na budovanie nových svalov. Podieľajú sa na budovaní svalových buniek, náprave poškodených svalových tkanív a na ďalších funkciách tela, ktoré aj nepriamo ovplyvňujú budovanie svaloviny.

2. Zlepšuje regeneráciu svalov – esenciálne aminokyseliny znižujú potréningovú bolesť svalov a zrýchľujú ich zotavovanie. Vďaka tomu je v tele robustnejšie anabolické prostredie a bráni sa rozkladu svalov po intenzívnom cvičení.

3. Podporuje nárast sily – so zväčšenou a zlepšenou svalovou hmotou prichádza aj väčšia sila. Esenciálne aminokyseliny podporujú biologický proces proteínovej syntézy, vďaka čomu sa zvyšuje aj sila svalov. Jeden experiment zistil, že počas 10 týždňov môže byť rozdiel až 19% oproti kontrolnej skupine.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist